вівторок, 07 квітня 2009 19:15

Україні повернули останнє фото Лесі Українки

Колишня лучанка, а нині жителька США 50-річна Тамара Скрипка повернула Україні документи приватного архіву Лесі Українки. Вона привезла до Луцька 58 експонатів — книги, фото і рукописи поетеси.

— У світі залишилися одиниці документів, які належали Лесі Українці. Ми намагаємося повернути їх в Україну, — каже Юрій Савчук, 44 роки. Він керує Державною службою контролю за переміщенням культурних цінностей. Церемонія передачі архіву відбувається в музеї поетеси у Волинському національному університеті.

Найцінніші експонати — два фото Лесі. На одному, датованому 1901 роком, вона із письменницею Ольгою Кобилянською. Друга картка — фотопортрет, зроблений 24 травня 1913-го. Це остання прижиттєва світлина поетеси. На ній Леся сидить у кріслі й сумно дивиться вдалечінь.

— У спогадах Лесина сестра Ізідора Косач-Борисова назвала цю фотографію "Лесиним прощанням із життям". Тоді в поетеси були надзвичайно голубі очі. Жаль, що на чорно-білій фотографії цього не розгледіти, — каже Тамара Скрипка, співробітниця Української вільної академії наук у Нью-Йорку. Вона знайшла документи поетеси.

Нащадки Ізідори Косач-Борисової живуть в американському місті Піскатавей. Молодша від Лесі на 17 років Ізідора врятувала в еміграції частину родинного архіву Косачів і Драгоманових.

Документи зберігатимуть у спеціальних футлярах, виставлятимуть для дослідників і студентів. Копії ввійдуть до видання "Спогади про Лесю Українку", яке готують до друку науковці Волині та столичного Інституту літератури ім. Тараса Шевченка.

— Третину архіву Косачів втрачено назавжди. Частина її документів досі перебуває у США та Канаді. Їх іще можна врятувати, — каже Тамара Скрипка.

Зараз ви читаєте новину «Україні повернули останнє фото Лесі Українки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі