пʼятниця, 28 грудня 2018 07:25

Українці обирають сімейних лікарів

Від 1 квітня цього року терапевти, педіатри і сімейні лікарі приймають пацієнтів тільки після підписання декларації. Це один з етапів медичної реформи. Її Верховна Рада ухвалила торік у жовтні.

Лікаря можна обрати в будь-якому медзакладі, незалежно від місця прописки чи проживання. При собі потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Для декларації з педіатром — також свідоцтво про народження дитини. Дані про пацієнта вносять у систему "Електронне здоров'я". Кошти на обслуговування пацієнта Національна служба охорони здоров'я спрямовує в той заклад, де підписана декларація. Серед безоплатних послуг — виписка рецептів, зокрема за програмою "Доступні ліки", аналізи, вакцинація. Угода діє, доки ви не вирішите змінити лікаря. Декларації підписали вже понад 20 млн українців.

"Біля її кабінету — завжди люди, з нею вже підписали декларації 2 тисячі пацієнтів. За липень терапевт Людмила Дубас отримала майже вдвічі більшу зарплату і відчула на собі переваги медреформи. У червні було 6 тисяч гривень, тепер — 13 800 на руки", — написав прем'єр-міністр 40-річний Володимир Гройсман.

Зараз ви читаєте новину «Українці обирають сімейних лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі