пʼятниця, 25 березня 2011 00:04

Україна зекономить 240 мільйонів гривень

 

У ніч на неділю, 27 березня, в Україні переводять годинники на 1 год. вперед. Літній час почнеться о третій ночі.

Країни переходять на сезонний час для економії енергоресурсів. Скільки заощаджує наша країна — у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України не підраховували. Доцент Одеського національного політехнічного університету Анатолій Бондарчук каже, що в середньому держава споживає 190 млрд кВт/год. на рік. Переведення стрілок економить близько 1 млрд кВт/год. Це зменшить витрати приблизно на 240 млн грн.

На літній час щороку переходять 82 країни. Серед них — більшість європейських, США, Канада, Австралія. Росія від переведення годинників відмовилася. У неділю наші сусіди зроблять це востаннє. Раніше так вирішили Грузія, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан.

— Зміна режиму порушує наші біоритми, — каже 47-річний Павло Ліхоносов, головний ендокринолог міста Маріуполь Донецької області. — Особливо страждають люди із серцево-судинними, гастроентерологічними та неврологічними хворобами, діабетики. Хворі на цукровий діабет після переводу годинників скаржаться на зниження працездатності, погіршення самопочуття. Бо організм звикає, що у певний час він отримує дозу інсуліну.

На цукровий діабет хворіють 1,1 млн українців. На серцево-судинні недуги — 25 млн. Це більше як половина населення.

У Росії дослідили, що кількість викликів швидкої допомоги у цей період збільшується на 11%, а смертей від інфарктів — на 75%.

— Ці розмови мають нездоровий характер, — вважає 57-річна Ірина Демидова, заступник головного лікаря Вінницького обласного ендокринологічного диспансеру. — Навесні усі хвороби загострюються, тому і спостерігаємо сплеск звернень до лікарів. Захисні сили організму дають збій. Але у людині фізіологічно закладено вставати разом із сонцем — взимку пізніше, влітку раніше.

До переведення годинників на літній час лікарі радять готуватися.

— Щоб швидше заснути, прийміть увечері теплий душ, а щоб вранці швидше прокинутися — контрастний, — каже лікар-реабілітолог Борис Скачко. — Випийте настоянку глоду, щоб не "стрибав" тиск.

Деякі селяни один годинник у хаті не переводять. Пояснюють: це — для худоби. Бо їй не розкажеш, що перевели стрілки і годуватимемо, доїтимемо тепер в інший час.

Зараз ви читаєте новину «Україна зекономить 240 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі