середа, 21 листопада 2007 07:04

Учителька розфарбувала парти науковцями

Уже тиждень учні 11 класу в школі N14 міста Кременчук на Полтавщині вчаться за новими партами в кабінеті фізики. На осінніх канікулах розмалювали їх зображеннями з різних розділів фізики. На весь "ремонт" витратили 200 грн, які самі здали.

— Кабінет фізики називають Ермітажем або музеєм, — каже Оксана Білобров, 36 років, учителька фізики та креслення, класний керівник випускників. — Із інших шкіл дзвонять учителі, запитують про таке ноу-хау. Скоро також мають приїхати з районного відділу освіти.

Сидячи під яблунею, у блакитному піджаку і коротких червоних штанях спить учений Ісаак Ньютон. Йому на голову падає яблуко. Так учні зобразили відкриття закону земного тяжіння. Бородатий Архімед — у ванні з пінистою водою, яка виливається назовні. За легендою, так він відкрив явище виштовхувальної сили води. Галілей на Пізанській вежі вивчає вільне падіння тіл — пускає камінець, дерев"яний брусок та пір"їну.

Спочатку вчителька планувала поряд із вченими написати відповідні формули та закони. Але зрозуміла, що вони будуть підказками для дітей. Щоб краще знати фізичні тіла, колись учні Оксани Білобров робили їх власноруч. Пружину — стружкою з простого олівця, терези — з соломинок та чашок з-під дезодоранту. Близько 20 предметів.

— Фізика — важкий предмет. Учені погано запам"ятовуються дітям. А так знатимуть на все життя, що відкрив Архімед чи Ньютон, — каже психолог зі столичного клубу "Очищення розуму" Володимир Слишинський, 37 років. — Я знаю вчительку молодших класів, яка за правильний підрахунок чисел роздавала учням пряники. Наприклад, якщо учень правильно додав два плюс два — отримує чотири пряники.

Щоб дитина краще сприймала шкільний матеріал, психолог радить заохочувати її:

— Не варто обіцяти комп"ютер, якщо дитина вдало закінчить чверть або навчальний рік. Вона подумає: це буде аж через рік чи півроку, і "заб"є" на навчання. Треба хоч раз на тиждень купувати їй щось або просто дати зайву десятку чи двадцятку.

— Не варто заставляти дитину отримувати дванадцятки з усіх предметів. Вона може їх мати, але чи знатиме щось? — каже психолог Олена Болішева. — Нехай краще вчить ті предмети, які їй подобаються.

Оксана Білобров хоче розмалювати парти в початкових класах і кабінетах історії.

Для малих дітей — казковими героями, історичні класи — битвами. Окрім викладання, вчителька пише сценарії до шкільних свят.

— У мене щодня з"являються божевільні ідеї. Особливо вранці, коли просинаюся. От вчора, наприклад, мені захотілося бути ведучою на весіллях, — сміється вчителька. — Добре, що чоловік не дивується моїм ідейкам. Якщо вона нереальна, то каже відразу.

В Оксани Борисівни є двоє близнюків-п"ятикласників — Антон та Артем. Чоловік працює військовослужбовцем.

Зараз ви читаєте новину «Учителька розфарбувала парти науковцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі