пʼятниця, 10 лютого 2012 07:15

Учасник парламентських бійок став міністром оборони

Президент Віктор Янукович звільнив міністра оборони Михайла Єжеля. Відповідний указ підписав надвечір 8 лютого. Одразу ж на цю посаду призначив Дмитра Саламатіна, гендиректора "Укроборонпрому".

— Януковича дратувало те, що ані Служба безпеки, ані МВС, ані армія не демонстрували за два роки жодних успіхів. Єжель займався відвертим підлабузництвом, аби його не чіпали, і прославляв скрізь себе як міністра оборони. Це при тому, що армія розвалювалася на очах, — каже керівник Центру військово-політичних досліджень 39-річний Дмитро Тимчук.

— Саламатіна призначили через відданість Януковичу, готовність виконати будь-який наказ, — вважає голова парламентського комітету з питань нацбезпеки й оборони Анатолій Гриценко, 54 роки. — Він узагалі не має уявлення про ту сферу, за яку тепер доведеться відповідати. Я знаю його як людину, яка незаконно суміщала тривалий час посаду голови "Укрспецекспорту" та депутатський мандат.

У квітні 2010 року Дмитро Саламатін відзначився тим, що з іншими колегами-"регіоналами" бив опозиціонерів. "Бютівці" та "нунсівці" блокували ратифікацію угоди про продовження базування в Україні російського Чорноморського флоту. Тоді Дмитро Саламатін бив опонентів кулаками по обличчях і стільцем по головах. Брав участь практично в усіх бійках Верховної Ради.

До 1999 року Саламатін був громадянином Росії. Уперше обрався до Верховної Ради 2006-го за списками Партії регіонів, був у Комітеті з питань освіти. Є зятем колишнього першого віце-прем'єра Росії Олега Сосковця. У Москві співпрацював із військовою розвідкою, каже нардеп Олег Ляшко.

— Це підкорення кланом сім'ї Януковича силового блоку, — вважає політолог 34-річний Михайло Басараб. — Завдання для них — монополізувати ці структури. Адже в суспільстві наростає незадоволення влади і це може вилитися у вуличні протести. Якщо людей нічим задобрити, і вони можуть повстати після парламентських виборів, єдине, на що може розраховувати влада — це підтримка силових відомств.

Зараз ви читаєте новину «Учасник парламентських бійок став міністром оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі