вівторок, 29 липня 2008 07:06

У Західній Україні від повені загинуло 22 людини

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Люди переходять затоплену дорогу у Галицькому районі Івано-Франківської області 27 липня 2008 року
Люди переходять затоплену дорогу у Галицькому районі Івано-Франківської області 27 липня 2008 року

Чотири дні поспіль у західних регіонах України не припинялися грозові дощі. За цей час у Чернівецькій та Івано-Франківській областях загинуло 16 дорослих та шість дітей.

Протягом 24–27 липня на Буковині негода забрала вісім життів. В обід 26 липня в селі Кам"янка Глибоцького району Чернівецької області неподалік моста зупинився рейсовий автобус із Чернівців. Із нього зійшли 48-річна Марія Мокрій з доньками Ларисою, 21 рік, та 17-річною Надією. Раптом із протоки річки Сірет вийшла вода з берегів і залила людей. Лариса захлинулася, її матір та сестру врятували.

— Рівень води в річці піднявся на 4–5 метрів. Це було настільки швидко, що люди не змогли вчасно зорієнтуватися, — розповідає голова Кам"янецької сільради Дмитро Шмідт, 56 років. — У понеділок дівчину поховали. Вода трохи спала — принаймні на цвинтар можна зайти.

У селі Тереблече цього ж району блискавка влучила в 9-річну Ірину Русу. Грозовим розрядом дівчинку вбило на місці.

У потічках сіл Корчівці Глибоцького району втопилися троє чоловіків.

27-річний Олександр Чепіль із села Чорногузи Вижницького району захлинувся водою в підвалі власного будинку.

Неподалік села Розтоки Путильського району у воді зник 51-річний Юрій Боцвинюк. Три доби рятувальники шукають чоловіка.

Пенсіонер Михайло Бурага загинув через повінь у буковинському селі Маршинці Новоселицького району. Півсела опинилося під водою — річка Прут піднялася на 7 м. Місцеві розповідають, що стихійне лихо зруйнувало будинок брата Софії Ротару Євгенія.

Територію села оточила міліція. Триває евакуація людей. Їх відселяють у приміщення школи.

— У селі затопило 300 будинків, — говорить голова Маршинецької сільської ради 61-річний Василь Унгурян. — У деяких хатах вода сягала стелі. Люди вилазили на горища, дахи, дерева. Чекали, коли їх врятують. У менш підтопленій частині села печуть хліб, купують мінеральну воду, сіль, цукор. Допомагають потерпілим одягом, взуттям.

Затопило 28 вулиць та Калинівський ринок у Чернівцях. Підприємці вночі на території ринку рятували товар. 25 продавців із дахів контейнерів на човнах знімали рятувальники. Збитки підприємців становлять десятки мільйонів гривень.

Нині городяни живуть без світла та води.

Найбільше від повені постраждала Івано-Франківська область — затопило 488 населених пунктів. У воді стоять 23 тис. будинків.

О пів на п"яту ранку 25 липня в селі Микуличин неподалік Яремче на Івано-Франківщині в річці Прутець-Чемиговський потоком води у водойму змило автомобіль із водієм та пасажиром. 24-річного Андрія Калинчука витягнули непритомного, у нього травмована печінка.

27-річного Василя Ванджуру знайшли мертвим. Машину за допомогою обладнання рятувальники витягнули на берег.

26 липня в селі Ганнівці Галицького району Івано-Франківщини працівники МНС евакуювали 14 людей, 65 дворів забезпечили питною водою та продуктами.

 — Найбільшою проблемою, з якою зіткнулися рятувальники, було те, що люди не хотіли відселятися. Вони не вірили, що може бути така велика вода, — зазначає міністр із питань надзвичайних ситуацій 45-річний Володимир Шандра.

Зараз ви читаєте новину «У Західній Україні від повені загинуло 22 людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі