четвер, 27 серпня 2020 00:30

У вересні можливі заморозки

У перші дні вересня на півдні та сході країні доходитиме до 34 градусів тепла. У західних і північних областях очікують +18...23°C. У центральних регіонах - до +29°C.

Середньомісячна температура триматиметься в межах +14-19°C.

- Із 5 вересня почне холодати. Але протягом місяця може змінюватися потеплінням, - говорить заступник директора Укргідрометцентру Анатолій Прокопенко, 68 років. - Грози і зливи будуть, але не такі інтенсивні, як влітку. Переважно - у південних та східних областях, де спостерігатиметься контраст температур.

Найхолодніше буде у другій та третій декадах місяця.

- При вторгненні холодних повітряних мас із півночі може дійти до заморозків. Для осені характерне ясне небо і стрімке зниження температури вночі. Після похолодання обов'язково повернеться тепло. Бабине літо, ймовірно, буде наприкінці вересня або на початку жовтня.

Синоптики очікують, що у вересні в середньому по країні фіксуватимуть від 35 до 75 мм опадів, у Карпатах - 100 мм.

- Місяць не можна назвати вологим. Опади, які прогнозуємо, - не створять хороших умов для сівби озимих культур. У багатьох районах дощів буде недостатньо.

У вересні фермери збиратимуть пізні зернові культури - кукурудзу, сою, соняшник. Якщо протягом тижня не почнуться дощі, втратимо до третини врожаю, каже перший заступник голови Асоціації фермерів і землевласників Полтавщини Віктор ГАЛИЧ, 57 років:

- Кукурудза підгоряє, качан висить. Рослина просто висихає. В ґрунті абсолютно недостатньо вологи. Зернові культури не наливаються. Наприклад, корені соняшника йдуть углиб на п'ять-десять метрів. А там пусто - води немає. Без неї починають хворіти помідори, морква, картопля та інший урожай.

Брак води може зірвати осінню посівну кампанію.

- Фермери повинні починати сіяти озимий ріпак. Але в цьому немає сенсу без достатньої кількості вологи, - продовжує Галич. - Повноцінно посівна почнеться за місяць. Її можна буде продовжувати до 20 жовтня. Сподіваємося, доти пройдуть дощі.

Зараз ви читаєте новину «У вересні можливі заморозки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі