пʼятниця, 23 липня 2010 02:48

У таборі весь день говорять англійською

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Після обіду в дитячому англомовному таборі на Закарпатті починаються розваги. Групи змагаються, хто швидше утворить зі своїх тіл екзотичну квітку
Після обіду в дитячому англомовному таборі на Закарпатті починаються розваги. Групи змагаються, хто швидше утворить зі своїх тіл екзотичну квітку

"Зранку до вечора розмовляємо з дітьми англійською. Конкурси й вечори теж іноземною. Меншим перекладаємо, якщо не розуміють", — розповідає 27-річна Олена Поліщук, керівник англомовного дитячого табору в селі Чинадійово Мукачівського району Закарпаття.

Табір розташований в лісі на базі "Водограй". На кожну групу з 10 школярів призначають інструктора та викладача англійської.

— Let"s go to the swimming pool (Ходімо до басейну. — "ГПУ"), — Наталія Петрусь, 28 років, веде свою групу. — Табір працює 14-й рік. Багато приїздять втретє-вчетверте.

Діти живуть у тримісних номерах. Цілодобово гаряча вода. Годують тричі на день. Перед сном дають фрукти, сік.

— Після сніданку починаються заняття, — розказує Наталія. — Щодня англійською даємо урок із географії, літератури, мистецтва, природознавства.

Після обіду відпочинок. Потім розваги.

— Сьогодні у нас квест, — каже англійською Наталя Петрусь. Діти вишиковуються в групи. Інструктори готують завдання. — Екзотична квітка, — вигукують. Кожна група намагається швидше утворити зі своїх тіл квітку.

Завдання виконане. Біжать до наступного інструктора.

— Колізей! — отримують нове завдання.

Квест триває годину.

Сьогодні вчитимемо грати на гітарі

Після вечері інструктори проводять майстер-класи.

— Вчимо тому, чого діти ще не знають, — каже Наталія Петрусь. — Учора показували фокуси. Сьогодні вчитимемо грати на гітарі. Завтра психолог-нумеролог покаже кожному, як вираховувати свої числа.

11-річна Ксеня Мотрук зі Львівщини відпочиває в цьому таборі вдруге.

— Вчити мову тут цікавіше, ніж у школі, — каже. — Бо не примушують. Слова вивчаємо по ходу того, що потрібно знати.

Її подруга 11-річна Марія Тупіць тут уперше.

— Зразу було важко, — каже. — Але за п"ять днів я вивчила багато слів. Якщо чогось не розумію, користуюся словничком.

Заїзд триває 12 днів. Путівка коштує 4,2 тис. грн. Учасникам видають дипломи, що вони прослухали курс англійської.

У Лондоні брудні кімнати

Підучити іноземну можна в літніх мовних школах за кордоном.

— Найпопулярніші — у Великій Британії. Там класична англійська й дитина занурюється в мовне середовище, — каже 22-річна Олена Нікітіна з консультаційного центру з питань навчання за кордоном Domar Travel Education. — Але краще їхати не в Лондон. Там багато розваг, і це відволікає від навчання. Треба бути готовим, що у Британії не дуже хороші умови проживання, може бути брудно.

Мовні школи є в Канаді, Мальті, Франції, Іспанії, Італії, Німеччині. Умови в цих країнах кращі, ніж у Британії. Але німецьку візу отримати дуже складно.

Оптимальний строк навчання  — три-чотири тижні. Спершу дитина привикає, на другий тиждень — починають розуміти мову, потім почувається комфортно.

З 8 до 13 років краще їхати в групі, старшим — індивідуально. Можна жити в сім"ях, резиденціях чи готелях. Меншим радять резиденцію-гуртожиток. Школа гарантує триразове харчування, видає підручники, зошити.

Місяць навчання англійської обійдеться в 2–3 тис. фунтів стерлінгів — 24–36 тис. грн. Французької та німецької 2,8–3,6 тис. євро — 28–36 тис. грн. Потрібно трохи знати мову. Вміти сказати, як тебе звуть, де живеш.

Зараз ви читаєте новину «У таборі весь день говорять англійською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі