понеділок, 21 травня 2007 07:01

У Росії знесли пам"ятник українському льотчикові

Монумент льотчику-лейтенанту Василеві Пойденку зруйнували у підмосковному місті Апрелєвка. Його знесли через розширення Київського шосе. Пам"ятник був заввишки 5–6 м. Вулицю, де він стояв, назвали на честь радянського героя. Адміністрація міста обіцяє відновити монумент.

— МЗС України звернувся до російської сторони надати офіційну інформацію щодо правових підстав демонтажу пам"ятника. А також про подальші плани щодо його відновлення, — розповідають у прес-службі відомства.

1941 року поблизу Апрелєвки почався повітряний бій. Радянський льотчик збив 4 німецьких літаки і почав обстріл ще чотирьох. За кілька хвилин літак підбили. Він упав та затонув у лісовому болоті.

Знайшли апарат улітку 1967-го на торф"яних розробках. У загиблого льотчика на грудях був орден Червоного Прапора за доблесне виконання бойового завдання. За номером установили власника. Ним виявився льотчик-лейтенант Василь Федорович Пойденко. Родом він із Запоріжжя. До війни працював на заводі електроприладів.

Останки льотчика-українця поховали в рідному місті. Там йому встановили пам"ятник.

Зараз ви читаєте новину «У Росії знесли пам"ятник українському льотчикові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі