пʼятниця, 30 листопада 2012 05:15

У Різдвяний піст замість м'яса їдять боби

У середу, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст. Він триватиме понад місяць — включно до 7 січня, православного Різдва Христового.

— Це час, коли ми тілесно й духовно готуємося до Господнього Різдва. Виключаємо яйця, м'ясні й молочні продукти. Відкладаємо свої справи на користь справ милосердя, беремо участь у богослужінні, читаємо духовно корисні книжки. Але більшість сприймає піст, як дієту. Хоча основне — це "не їсти" своїх ближніх, — розповідає архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, 35 років.

На відміну від Великого посту, православним християнам дозволено їсти рибу в усі дні тижня, крім середи й п'ятниці. Дієтологи радять вживати більше фруктів, салатів, зелені й квашеної капусти. Особливо корисною під час посту вважають гречку. 49-річний Борис Скачко, дієтолог, пропонує заміняти м'ясо бобовими: горохом, квасолею.

— Але вони перетравлюються гірше, ніж м'ясо, — розповідає дієтолог. Каже, що постити можна не всім людям:

— Потрібно зважати не на церковний календар, а на особливості біологічної системи людини. Для зміцнення імунітету і правильного обміну речовин треба щодня в першій половині дня їсти м'ясні продукти. Це ж білки. Особливо вони важливі взимку, коли люди вразливіші до вірусів. Також це стосується тих, хто веде активний спосіб життя. Піст виник у час, коли лікарі були доступні лише знаті. Священики тоді були і духовними наставниками і лікарями. Тому вигадали обмеження в їжі.

Зараз ви читаєте новину «У Різдвяний піст замість м'яса їдять боби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі