пʼятниця, 06 серпня 2010 04:30

У полтавських пірамідах туристи просять здоров"я

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Володимир Білоусько біля піраміди в селі Комендантівка Кобеляцького району на Полтавщині. Він доглядає за будівлею. Висота споруди 15 метрів, площа 100 квадратних метрів. До піраміди приїздять зцілюватися
Володимир Білоусько біля піраміди в селі Комендантівка Кобеляцького району на Полтавщині. Він доглядає за будівлею. Висота споруди 15 метрів, площа 100 квадратних метрів. До піраміди приїздять зцілюватися

У Європі є три піраміди, побудовані як єгипетські усипальниці. Одна в Римі, і дві на Полтавщині — у селах Комендантівка Кобеляцького району і Березовій Рудці на Пирятинщині.

— Від туристів немає відбою. Інколи доводиться відключати мобільний, так дзвінки дістають, — розповідає підприємець із Комендантівки Володимир Білоусько. Він доглядає за пірамідою і на власні кошти відбудовує церкву поряд із нею. — Їдуть онкохворі, люди з серцево-судиними недугами. Кажуть: піраміда допомагає видужувати.

Висота усипальниці — 15 м, площа — 100 кв. м. Для доброго освітлення на чотирьох гранях розміщені вікна. Туристи заходять до піраміди поодинці, стають у центрі під куполом на перетині сонячних променів. Через 5–7 хв. виходять.

— 132 роки тому піраміду збудував місцевий поміщик, колишній морський офіцер Олександр Білевич, — продовжує Білоусько. — Одні кажуть, побачив таку в Єгипті, інші — що в таких пірамідах ховали загиблих морських офіцерів.

Це місце вважають благодатним священики. Два роки тому на свято Водохреща правили службу. Священик Григорій Голик із міста Комсомольськ побачив, як грані піраміди засвітилися. Тоді сказав вірянам: "Божа благодать на храм зійшла".

Місцеві переконані в чудодійності піраміди.

— Комуняки розграбовували храми, маєтки багачів. Не пожалували піраміду і нашу Софіївську церкву, — пригадує місцева жителька. Називатися не хоче. — Усі, хто глумився над святинею — не дожили до 40 років: хвороби нападали, корчі брали. Так у муках і помирали. Решта поспивалися і закінчили життя самогубством. Вижив тільки один.

Піраміда в Березовій Рудці заввишки 9,5 м. 1899 року її збудували над родинним склепом за гроші сина поміщика Гната Закревського.

Священик бачив, як грані піраміди засвітилися

— Хотів зробити пантеон — перевезти тіла відомих родичів до Березової Рудки, — розповідає місцевий екскурсовод Валентина Гончар, 67 років. Старики розповідали, раніше до піраміди носили дітей, хворих на коклюш. Ті швидко видужували. Приходили дорослі з різними болячками. Постоять у піраміді, й сили відновлюються. Кілька років тому з Академії наук приїздили вчені. Сказали, піраміда не може лікувати, бо десь не витримані пропорції, як в єгипетських.

У радянські часи усипальницю хотіли зруйнувати, але не вдалося. Місцеві кажуть, для міцності споруди в будівельні матеріали додавали яєчний білок і кров забитих тварин.

Родичі Закревських живуть у Європі та Америці. Кілька років тому передали кошти на ремонт покрівлі палацу предків у Березовій Рудці. Вхід у піраміду тепер заґратований, у ній потрібно робити капітальний ремонт.


Гостинці, які везуть із Полтавщини:


   

1. Кераміка — селище Опішня Зіньківського району.

    2. Вишиванки білим по білому і гобелени — Решетилівка.

    3. Горілка в сувенірній тарі — Полтава.

    4. "Живий хліб" — Полтава.

    5. Ковбаси і м"ясні вироби — Полтава, Котельва.

    6. Сир — Пирятин, Гадяч.

    7. Риба — селище Градизьк Глобинського району.

    8. Мінеральні води — Миргород, Шишаки.

    9. Солодощі з символікою Полтавської битви — Полтава.

10. Плетені з лози кошики і брилі, обереги — Лубенщина.

Зараз ви читаєте новину «У полтавських пірамідах туристи просять здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі