середа, 20 червня 2007 07:04

У Полтаві провели свято галушки

Автор: фото: Валентина ІЩЕНКО
  Актори театру імені Миколи Гоголя розігрують сценку із ”Сорочинського ярмарку” під час свята галушки у Полтаві, яке у місті провели минулої суботи
Актори театру імені Миколи Гоголя розігрують сценку із ”Сорочинського ярмарку” під час свята галушки у Полтаві, яке у місті провели минулої суботи

Дві тисячі галушок приготували для гостей 12 полтавських ресторанів. Минулої суботи в місті біля пам"ятника страві провели свято галушки. Посмакувати прийшло близько тисячі жителів.

Збиратися почали з одинадцятої ранку. У ресторані "Іванова гора", до якого нещодавно перенесли монумент, шеф-кухар 45-річна Ніна Омельченко розкачує тісто та вирізає кружальця. Кухар Марина Рудь накладає м"ясний та печінковий фарші і ліпить кульки.

— На тісто витратили майже півтори тонни борошна, — ділиться Ніна Омельченко. — Робимо галушки традиційним способом. А подавати будемо разом зі сметанним соусом із шампіньйонами.

Біля ресторану на подвір"ї працівники закладу накривають столи вишитими рушниками та скатертинами, у макітрах та мисках виставляють страву. У глечиках — компот та наливку. Ведуча оголошує про початок конкурсу на найсмачнішу галушку. Біля столів збирається натовп. Від декого з учасників чути: "Боже, у нас уже закінчуються! Журі ж не вистачить попробувати!"

Із паперами в руках куштувати прямує голова журі конкурсу й депутатської комісії з питань культури міськради Ганна Білоус. За нею — три депутати Полтавської міськради. Підходять по черзі до кожного столу, накладають у пластикові тарілки галушки, відходять і дружно жують. Потім обговорюють. Білоус занотовує всі враження в блокноті.

Депутат Сергій Гершкович обляпав свою білу сорочку соусом. Колега Олег Демков ретельно затирає йому пляму серветкою.

Поряд на газоні біля пам"ятника ансамбль пісні й танцю "Полтава" заводить "Полтавські галушки". Пізніше підходять актори театру ім. Миколи Гоголя. Розігрують сценку із "Сорочинського ярмарку" письменника.

Хіврю грає Маргарита Том. Раптом актриса бачить у натовпі мера Андрія Матковського, 42 роки. Хапає його за руку і веде до столу. Той наколює виделкою галушку й кидає до рота, витирає губи хустинкою.

Через хвилину Хівря забуває про гостя і вже кокетує з дяком Афанасієм Івановичем, якого грає Сергій Прокопов. Герої вистави разом з їжею біжать з імпровізованої сцени. До мера підходять його дружина Вікторія і голова Полтавської облради Олександр Удовіченко, 49 років. Офіціант із ресторану "Каштанова алея" на таці підносить їм галушки з соусами та наливку із журавлини. Ті випивають по стакану і починають закушувати.

— Я не люблю без начинки, — каже Матковський. — Більше подобаються з печіночкою.

Посмакувавши, вони ідуть до Успенського собору.

Тим часом починається церемонія нагородження. Перше місце отримує ресторан "Іванова гора". Переможцям дарують мішок борошна.

За найбагатший асортимент виробів відмітили "Каштанову алею". Її працівники приготували 12 видів галушок — гречані, кукурудзяні, рибні, з соком шпинату, моркви, із сиром та родзинками. Подавали з 6 соусами. Директорці Олександрі Рибаковій вручили живого білого гусака. Серед призів також були ряба курка та трикілограмовий шмат сала.

Потім провели конкурс на ліплення галушок серед кухарів-непрофесіоналів. Переможцем обрали 16-річного Павла Сауліна. За 4 великі пухкі галушки з м"ясним фаршем йому подарували маленьку залізну миску. Таку саму дали і його батькові.

— Хай тренуються, — посміхається дружина Ігоря Марина. — Може, почнуть мені допомагати на кухні.

Також обдарували автора пам"ятника галушці скульптора Миколу Цися. Йому дали мішок цукру.

На 100 галушок треба літр кефіру

Під час свята полтавської галушки кухарі ділилися рецептами страв. Так за одним з них, на 100 галушок треба літр кефіру. Вилити його у велику каструлю, всипати 200 г пшеничного борошна, вбити яйце, додати 15 г солі і 10 г соди. Вимішати, поступово додаючи борошно. Потім дати тісту 10 хв. настоятися. Вироблені галушки варити 5 хв.

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві провели свято галушки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі