пʼятниця, 08 вересня 2017 05:21

У Польщі студент може купити машину за дві стипендії

Автор: www.inforesist.org
  Затор на вулиці Грушевського в центрі міста 6 вересня. Понад чотири тисячі машин перекрили дорогу від Європейської площі до Верховної Ради. Протестувальники вимагали відмінити акциз на ввезення авто з іноземною реєстрацією
Затор на вулиці Грушевського в центрі міста 6 вересня. Понад чотири тисячі машин перекрили дорогу від Європейської площі до Верховної Ради. Протестувальники вимагали відмінити акциз на ввезення авто з іноземною реєстрацією

Зранку 6 вересня центр міста став у заторах через пікет під Верховною Радою. Його влаштували власники автомобілів з іноземними номерами. З'їхалося понад 4 тис. машин. Більшість — ввезені з Польщі та Литви. Перекрили вул. Грушевського від Європейської площі до пар­ламенту. Стояли Паркова дорога, вул. Івана Мазепи, Лаврська, Хрещатик, бульв. Шевченка, просп. Перемоги, квартали біля станції метро Кловська. Затори скували рух на мостах — Південному й Метро.

— Добиралася на роботу три години замість 40 хвилин, — пише у "Фейсбуку" киянка Ольга Стефанишина.

Автомобілі припарковані по обидва боки дороги в три ряди. Найбільше — німецьких марок. Їх за кордоном купують у сім разів дешевше, ніж в Україні. Користуються ними, не сплачуючи мита.

Протестувальники з'їхалися з семи областей: Київської, Львівської, Хмельницької, Чернігівської, Закарпатської, Дніпропетровської й Черкаської. Вимагають скасувати акциз на ввезення авто на іноземній реєстрації, норми "Євро-5" для старих машин (з 1 січня 2016 року не можна ввозити авто, що були в користуванні більш як 5 років. — ГПУ) і запровадити тех­огляд для них. Також — заборонити поліцейським переслідувати автівки на "євробляхах".

Сцену встановили між Верховною Радою і Маріїнським парком. Дерев'яними палицями б'ють по синіх бочках.

— Розмитнення будь-якого автомобіля повинно стати доступним — у межах 500 доларів (13 тис. грн. — ГПУ). Місяць тому передали уряду свої вимоги, а результату досі немає. Тому акція буде безстроковою, — каже керівник організації "Авто-Євро-Сила" Олег Ярошевич, 39 років.

— Від завтра такі заходи будуть в усіх областях. І ми посилимо блокування вулиці Грушевського в Києві, — кричать зі сцени.

Водій синього "­Ніссан Х-Trail" дістає з зад­нього сидіння ящик яблук. Попереду на сірій БМВ чоловіки розклали бутерброди, п'ють каву з паперових стаканчиків. Напій продають із кавомашини обабіч дороги біля будівлі парламенту.

— У Польщі студент може купити авто за дві стипендії — це десь півтори тисячі злотих. А ми — утричі дорожче. Нерозмитнених легковиків в Україні — три мільйони. Уряд цю цифру занижує, бо боїться, — говорить 31-річний Віталій Крижанський із Хмельницького. — Приїхав із дружиною на акцію. Лишили 9-місячну дитину на маму. Будемо тут до перемоги.

Рух транспорту вулицею Грушевського відновили після акції, близько 16:00. Кілька учасників залишилися на ніч біля Верховної Ради, щоб наступного дня продовжити протест.

63,9 тисячі транспортних засобів з іноземною реєстрацією нарахувала Державна фіскальна служба. Авто ввозили в Україну протягом 2015–2017 років. Вони вже порушили термін дозволеного перебування — один рік.

103 тисячі гривень коштує ввезений з-за кордону і розмитнений "Опель Астра класік" 2003 року. Нерозмитнений — 27 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі студент може купити машину за дві стипендії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі