четвер, 04 листопада 2010 00:26

У квартирах білки живуть на п'ять років довше

Автор: фото: Ігор СІЧОВИК
  Білка Шустрьона їсть лісові горіхи
Білка Шустрьона їсть лісові горіхи

У киянки Олени Висоцької, 57 років, у квартирі на Лісовому масиві живе білка Шустрьона. Тварині у лютому буде 7 років. П'ять із них вона живе у столиці.

— Знайомий учитель знайшов її у напівпорожньому дуплі біля школи в Корсуні на Черкащині, — говорить Олена. — Діти бачили, як стару білчиху з'їла кішка, а в дуплі залишилося троє дитинчат. Одну забрав вчитель, а інших — школярі. Знайомий з нашою білкою у Німеччину їздив. Через кордони в кишені провозив. Там вона півроку жила у моєї дочки. Коли повернулася на Україну, то я її забрала до себе.

Шустрьона живе на балконі. Зі старого одіяла зробила собі кубло. Там ховає горіхи. Їсть ще помідори, шоколад, печиво, булки, хліб, гарбуз. У квартирі має улюблене місце — на кухні біля мікрохвильовки. Там чистить горіхи і ходить в туалет.

Коли відкриваю двері на балкон, білка вискакує на мене. Лазить, як по дереву, горіхи за виворот ховає. Буває, приходжу в гості, а з мене горіхи сипляться. Руку до неї простягаю долонею догори, ніби там щось є. Коли долоня опущена донизу, тварина кусається, бо відчуває небезпеку. До мене білка відразу звикла, а до чоловіка тільки на спину йде. За руки його кусає. Дочці одного разу так палець прокусила, що в неї температура піднялася до 40 градусів. Лікували антибіотиками.

Білки багато сплять. Взимку прокидаються на світанку, а вже в обід лягають спати. Надвечір можуть прокинутися, але ходять мляві. Перекусять — і знову спати.

Якось Шустрьона пропала. Ми її на двір ніколи не виносимо, аби хворобу ніяку не підчепила, бо щеплення немає. Всю хату перерили і не знайшли. Сусідські діти сказали, що бачили її на вулиці. Вона з балкона на кущ зіскочила. Якби не знайшли, пропала б надворі. Для неї там все незвичне, бо виросла в домашніх умовах.

У природі білки живуть до 7 років. Гинуть через брак їжі і сильні морози. У квартирах доживають до 12 років.

Київський зоолог Анатолій Майстренко, 49 років, говорить, що загрози для зникнення білок нема. Їх чисельність якщо зменшується, то поволі. Це відбувається через знищення лісів і парків.

— Білки добре пристосовуються до будь-якої території, — пояснює Майстренко. — В Києві вони живуть у всіх парках, де є старі дуплисті дерева. Їдять плоди дуба, сосни, дикої яблуні чи груші. Тварини мають гострі зуби, кусають не гірше щурів.

Шлюбний період у білок в лютому. За два місяці самиці народжують. Зазвичай не більше чотирьох білченят. Навесні скидають зимове хутро, а восени воно знову наростає.

В Україні на білок не полюють. Їхнє хутро було модне до ХІХ ст. Його нашивали на комірці і манжети. Тварин досі ловлять у Росії. На полювання мисливці ходять з лайками. Собаки вигавкують білок з дупла, зганяють на дерево. А мисливці їх убивають. З білячих хвостів роблять пензлики. Їх вважають найякіснішими.

Зараз ви читаєте новину «У квартирах білки живуть на п'ять років довше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі