пʼятниця, 19 серпня 2011 00:30

У Йосафатовій долині поставили 10 тисяч хрестів

— Мій дєдушка тоже міг такий хрест витесати, він столяр. Треба було у нього попросити? — 26-річна Ірина Губчакевич із села Голинчинці Шаргородського району Вінниччини говорить до подруг під час хресної ходи до Йосафатової долини за 3 км від села. Туди щороку їдуть десятки тисяч вірян з усієї України.

О сьомій ранку паломники з'їхалися 170 автобусами та 200 автівками. Несуть і везуть із собою хрести. Великі 2-метрові тягнуть по кілька людей. На дорозі здіймається курява. Віряни переходять на поле. Йдуть стернею. Дівчинка років 9 роззувається і йде босоніж.

— Саму долину окружають чотири села, — розповідає Лариса Ставнійчук, 55 років, із райцентру Бар на Вінниччині. — І у святій криничці з цілющою водою джерело б'є навхрест. Із чотирьох сторін вода стікає і створює водяний хрест.

— Два роки тому начальник не відпустив мене з роботи. Сам єврей, цього не сприймає, — каже Галина Комар з Бара. — У брошурці про долину читала за єврейку з Джурина. Три роки сліпою ходила через катаракту. Повірила у Божу Матір і попросила принести води з долини. Через два тижні зрячою стала.

Сюди приїжджають молитися за рідних, просять у Бога здоров'я. Біля похідної церкви паломники вішають на першому хресті натільні хрестики.

— Немовляті з Хмельницького зробили операцію, яка віддала на ножки, — віряни згадують випадки зцілення. — Мати щомісяця наймала машину і їхала на долину купати дитя протягом трьох років. І дитина повністю одужала. У 5-річної місцевої дівчинки через зараження рани інфекцією почала гнити рука. До сходу сонця, з молитвою, родичі принесли цілющої води від хрестів і наклали компрес. Дитина моментально заснула. Уранці компрес зняли. Пухирі зійшли, й рука ожила.

Біля долини у вагончику два роки живе послушник Миколай. Зберігає у себе милиці, які торік залишила одеситка.

— Умивалася водою з криниці, мочила ноги. Геть ночувала у долині, а на ранок встала і пішла своїми ногами. Ті милиці так і лишила. За таке зцілення передала ікони до храму, — згадує сільський голова Голинчинців 35-річний Юрій Олійник.

У похідній церкві митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон починає літургію. Опісля священики сповідують і причащають парафіян. Запрошують на трапезу. Обід приготували люди із сусідніх сіл. Пригощають борщем, кашею, рагу, картоплею з квашеними огірками та помідорами. У жменю дають по кілька шматків хліба. На десерт роздають кавуни.

Хресні ходи організовують ушосте. За ці роки встановили понад 10 тисяч хрестів. Їх усі підписують — від якої родини і з якого міста. Цьогоріч закопали більш як тисячу. Хрести привозять паломники з України, Молдови, Росії, Білорусі.

— 15 серпня 1923 року місцевий житель Яків Мисик пас корову. Його онука 12-річна Харитинка над криницею побачила явлення Богородиці. Про це розказала діду. На місці її явлення забив струмочок. Відтоді тут установлюють хрести, — переповідає вірянка Наталія Сауляк, 57 років, із Томашполя. — Через два роки у долині стояли 17 тисяч хрестів. Влада організувала судовий процес. У пастуха Якова Мисика вимагали, щоб відмовився від того, що бачив Божу Матір. Він не здався. Тоді його кинули у підвал, де чоловіка живцем з'їли щури.

У долині добудовують купальню. На сходах роззуваються і до басейну заходять босі. Набирають цілющу воду з кранів у пляшки та бачки.

— Тоннами її беруть звідси із сусідніх сіл. Варять із неї їсти. Про гастрит можна забути, — говорить Юрій Олійник.

Зараз ви читаєте новину «У Йосафатовій долині поставили 10 тисяч хрестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі