пʼятниця, 19 травня 2017 07:30

У червні зможемо перетинати кордон із ЄС без віз

— Ви дозволили Україні повернутися в Європу, — говорить 51-річний Петро Порошенко президентові Європарламенту Антоніо ­Таяні, 63 роки, та міністру внутрішніх справ і національної безпеки головуючої у Раді ЄС Мальти Кармело Абелі, 45 років, 17 травня. Цього дня у французькому Страсбургу вони підписали акт про надання нашій країні безвізового режиму.

Документ набуде чинності за 20 днів після його публікації в офіційному журналі ЄС. Орієнтовно — 11 або 12 червня.

— Це був останній крок до безвізового режиму. У червні зможемо перетинати кордон із ЄС без віз. Інше питання, чи будуть українці та українська влада відповідально ставитися до своїх зобов'язань і правильно використовувати можливості безвізу. Чи не порушуватимуть міграційні правила ЄС. Чи забезпечить влада стабільність реформ, які Україна розпочала на виконання плану дій із візової лібералізації, — говорить 30-річна Мар'яна Кузьо, експерт з євроінтеграції.

Щоб їздити до Європи без віз, слід мати біометричний паспорт, документи, що підтверджують мету візиту, в електрон­ному вигляді чи на папері. Наприклад, квитки на транспорт.

— Якщо вирушаєте автомобілем, то можна просто повідомити ­логістику своєї подорожі. В які країни заїдете, в яких готелях зупинитесь і коли приблизно плануєте повертатися. Якщо це ділова поїздка, треба показати запрошення партнера чи електронне листування, де ви домовляєтеся про зустріч. Якщо їдете на концерт, то варто пред'явити на нього квиток, — продовжує Кузьо. — Окремо — довести фінансову спроможність. Показати готівку чи платіжну карту. Прикордонник може зателефонувати банку й перевірити, чи є у вас відповідна сума на рахунку. Також можна надати чек із банкомата, де вказано залишок. Має бути близько 40 євро на день перебування у Євросоюзі. Але на сайті Єврокомісії вказано, яку суму вимагає кожна країна. Якщо українці використовуватимуть безвізовий режим за призначенням, не обманюватимуть прикордонників про мету поїздки і вчасно повертатимуться, не порушуватимуть основне правило — 90 днів перебування на території ЄС за 180-денний термін, перетин кордону буде успішний.

Зараз ви читаєте новину «У червні зможемо перетинати кордон із ЄС без віз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі