пʼятниця, 04 липня 2008 07:07

У центрі Києва руйнують торговий центр "Троїцький"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  На знесення недобудованого комплексу ”Троїцький” влада столиці виділила 100 днів
На знесення недобудованого комплексу ”Троїцький” влада столиці виділила 100 днів

Четвертий день руйнують недобудований торгово-розважальний центр "Троїцький" біля стадіону "Олімпійський" у центрі Києва. У березні компанія Київметробуд, яка зводила цей комплекс із 2003 року, вже починала його демонтаж. Однак роботи наступного дня припинили — не було відповідного проекту.

Нині на об"єкті працюють 30 робітників, є два екскаватори.

— Щодня виконуємо майже 2% роботи. Якщо далі так піде, то знесемо раніше. Влада на це виділила 100 днів, — каже заступник директора Київметробуду Сергій Рябоконь, 45 років. — Однак Київрада досі не дала кошти на демонтаж. Якщо за п"ять днів нам не видадуть аванс, робітники розбіжаться або будемо страйкувати. У нас нема грошей на елементарне.

Будівлю намагаються знести з 2007 року. Конфлікт почався в листопаді 2005-го. Тоді президент Федерації футболу України Григорій Суркіс заявив, що будівництво треба припинити на вимогу УЄФА. Мовляв, об"єкт порушує правила евакуації з території стадіону. Через нього Україна не зможе приймати футбольні матчі Євро-2012.

31 серпня 2007 року своїм указом президент Віктор Ющенко заборонив будівництво на Троїцькій площі. З того часу кілька разів переносили дату демонтажу. Сторони не могли узгодити розмір компенсації.

27 червня КМДА підписала договір із Державним управлінням справами і компанією "Юджин" щодо знесення. За демонтаж "Троїцького", площа якого становить 7 га, компанія отримає близько 80 га у районі Національного виставкового комплексу "Експоцентр України". За словами експертів, ця ділянка вигідна — розташована в зеленій зоні. Її оцінюють щонайменше у $400 млн.

Протягом кількох років місцева влада виплачуватиме 220 млн грн компенсації Державному управлінню справами. У цю суму включили вартість робіт із демонтажу — 21,4 млн грн. Анатолій Голубченко з Київської міськдержадміністрації зазначає, що виплати здійснюватимуть за рахунок бюджетних коштів.

"Троїцький" почали зносити за два дні до приїзду керівника УЄФА Мішеля Платіні. Він прибув 3 липня. Перевірятиме, як Україна готується до чемпіонату.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва руйнують торговий центр "Троїцький"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі