вівторок, 26 травня 2009 18:15

У центрі Києва не прибирають сміття

Автор: фото: Оксана ХУДОЯР
  Понеділок, 25 травня, столична вулиця Хрещатик. Комунальники погрожують не вивозити сміття з контейнерів та урн, доки їм не виплатять заборговану зарплату
Понеділок, 25 травня, столична вулиця Хрещатик. Комунальники погрожують не вивозити сміття з контейнерів та урн, доки їм не виплатять заборговану зарплату

"Фу, посмотри, какой срач! Я не буду здесь сидеть", — каже молодому чоловікові висока брюнетка років 25-ти. У понеділок по обіді біля станції метро Хрещатик у Києві пара зупиняється біля лави. Там валяються пляшки, папір та ящики.

Комунальні служби Шевченківського району із 23 травня припинили прибирати сміття в центрі столиці. Так вирішили профспілки комунальних підприємств житлового районного господарства. Причина — мерія не виділяє грошей на прибирання. Комунальники вимагають виплатити заборгованість із зарплати, погасити борги за минулі роки за ремонт житла, виділити кошти на невідкладні ремонтні роботи.

Лідія Артеменко, 53 роки, замітає опалий цвіт каштанів. Поряд на пагорбі купа сміття.  Жінка каже, що фізично не встигає навести чистоту скрізь:

— Ну як троє людей можуть прибрати кілька кілометрів території? Ми закріплені за вулицями Хрещатик, Богдана Хмельницького, Прорізною, Комінтерну. (Загалом це понад 4 км. Найдовша вул. Богдана Хмельницького — 1 км 657 м. — "ГПУ"). Маємо прибрати також біля пам"ятника Леніну, що на бульварі Шевченка, та біля станції метро Університет. Раніше нас було шестеро. В кінці грудня люди стали розщитуваться з роботи, бо зарплату затримували. Я получила за квітень 1100 гривень. Раніше було 1800. У мене ще чоловік глухий, не працює. Як на таку зарплату прожити?!

Про страйк вона не знає. Додає: якщо страйкуватимуть усі, вона теж на роботу не вийде.

— Раніше Майдан дуже добре прибирали, їздили миючі машини, пилососи. Москвичі, коли приїжджали до нас, восхіщалися Майданом. А зараз бензин жаліють, — говорить 57-річна Лідія Островська. Вона замітає на головній площі столиці.

Я получила за квітень 1100 гривень

Жінка підозрює, що в затримці зарплати винен керівник  Шевченківського району Віктор Пилипишин. Бо комунальникам сусідніх Печерського та Голосіївського районів платять вчасно.

— Мені здається, тут конфлікт між Пилипишиним і Черновецьким. Так робиться спеціально, щоб настроїть людей проти мера. Наш начальник постійно вибиває гроші в райадміністрації. Дадуть 100 тисяч. Але ж це крапля в морі, тільки на комунпослуги організації. Якщо нам не платитимуть нормальну зарплату, центр Києва перетвориться на звалище, — вважає Островська.

— Страйк — то ініціатива профспілок. Нам надходили листи від прибиральників. Скаржилися, що не отримують зарплату. Її справді затримують на місяць. Ми робимо все, що можемо. Місяць тому попереджали мерію про можливий страйк, але відповіді не отримали, — запевняє Ігор Савченко, 57 років, заступник начальника Шевченківського районного управління житлово-комунального господарства.

54-річний Анатолій Іваненко живе у Броварах під Києвом. Працює в столиці.

— Я в центрі буваю часто. Але щоб у будень було стільки сміття, ніколи ще не бачив. Для столиці це позор!

Комунальники обіцяють не вивозити сміття з контейнерів та урн доти, доки їхні вимоги не задовольнять. У Шевченківському районі у сфері ЖКГ працює близько 2,5 тис. осіб.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Києва не прибирають сміття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі