четвер, 28 січня 2010 07:27

У бездомного Віктора відпали пальці

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Бездомний Віктор у вівторок у палаті опікового відділення тернопільської міської лікарні. Через морози він втратив усі пальці на правій нозі
Бездомний Віктор у вівторок у палаті опікового відділення тернопільської міської лікарні. Через морози він втратив усі пальці на правій нозі

Олександр Бадюк, завідувач опікового відділення першої міської лікарні Тернополя, виходить з операційної у вівторок о 15.00. Просить трохи часу на відпочинок.

— Три дні масово поступають пацієнти із холодовими травмами. Зараз 14 таких хворих, — каже. — У кількох легкі обмороження, в більшості — середньої важкості. Їм доведеться ампутувати частини кінцівок.

Двоє пацієнтів, яких доправили до лікарні у важкому стані, померли.

— Це були люди з районів. Зловживали алкоголем, то перемерзли надворі, — говорить завідувач. — Спиртне і безпритульність — головні причини обморожень. Половина наших пацієнтів — бомжі.

Заводить до палати. До дверей у інвалідному візку під"їжджає чоловік без взуття. Ліва нога в шкарпетці. Права розпухла, перемотана бинтом.

— Розкажи, Вітя, як обморозився, — звертається лікар.

— Спав у хаті без газу, — неохоче відповідає той. Прізвища не називає. Каже, йому 33 роки, із райцентру Теребовля. Минулого року померли батьки й брат. Поїхав у Тернопіль. Робив через день грузчиком. Ночував у старому будинку на масиві Східний. Дім найшов Валєра, друг. Там поселилися разом.

57-річний Валерій лежить у тій же палаті. Прикриває ковдрою обморожені перебинтовані ноги. Пальці рук чорні. Обох безхатьків привезли до лікарні в понеділок. Обморозилися вони кілька тижнів тому. Віктор каже, це сталося "десь після Різдва".

— Двері в хаті лишили відкриті. Певне, ноги погано укрив, — розповідає. — На ранок проснувся — на ногу не можу стати. Думав, пройде. А вона гнити почала. Якось за великий палець потягнув, а він відпав. Решта так само повідлітали. Зараз нема ні одного.

"Швидку" для бомжів викликав дільничний міліціонер. Він обходив старі будинки, коли почалися сильні морози.

Від 26 січня в центральному парку Тернополя діє пункт допомоги безхатькам. У обладнаній машині чергує медик, є гарячий чай і канапки. Тричі на день привозять гарячу їжу. За першу добу чергування по допомогу не звернувся ніхто.

На Тернопіллі через морози від суботи загинули п"ятеро людей. Близько 30 жителів області потрапили до лікарні з обмороженнями.

Зараз ви читаєте новину «У бездомного Віктора відпали пальці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі