четвер, 27 лютого 2020 07:51

У березні перерахують пенсії

Українським пенсіонерам з 1 березня 2020 року перерахують виплати. Індексація стосуватиметься тих, кому пенсії призначили за віком, за інвалідністю, через утрату годувальника. Також громадянам, які пішли на пенсію за вислугою років.

Не збільшать пенсію держслужбовцям, науковцям, помічникам народних депутатів, суддям і прокурорам, які мають довічне утримання; особам, які отримують максимальні виплати у 16 380 грн та спеціальні. Не індексуватимуть і тим, хто не має необхідного трудового стажу й отримує мінімалку — 1644 грн.

Якщо після індексації держслужбовці чи науковці отримуватимуть менше, ніж пенсіонери за віком, їм автоматично перерахують виплати.

Не зможуть ­розраховувати на додаткові суми одержувачі трудових пенсій, призначених 2019–2020 років, та працюючі пенсіонери всіх категорій. Для останніх перерахунок в індивідуальному порядку буде з 1 квітня цьогоріч. Але за умови, що офіційно пропрацювали не менше двох років після призначення пенсії.

Виплати збільшують відповідно до інфляції та зростання середньої зарплати. Березнева індексація становитиме 11%.

— 2020 року прогнозоване Кабміном і Нацбанком зростання цін становитиме п'ять відсотків, а індексація виявляється майже вдвічі більшою. Це начебто добре, — говорить член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, 56 років. — Але якщо врахувати, що найбільш затребувані товари для пенсіонерів — їжа і ліки — дорожчають за рік на 10 відсотків і більше, то індексація мала. Звичайно, навіть така краще, ніж жодної. Але, за нашими прогнозами, хліб, наприклад, подорожчає цьогоріч на ті ж 11 відсотків. Тобто в буханках хліба середня пенсія після індексації не збільшиться.

Зараз пенсіонери за віком отримують у середньому 3064 грн. Після перерахунку матимуть додаткові 306 грн. Виплати з інвалідності зростуть з 2641 грн до 2905 грн, за втратою годувальника — з 2916 грн до 3207 грн. За вислугою років — із 4500 грн до 4950 грн.

Із 1 березня їздити до Росії можна буде лише із закордонним паспортом. Досі вистачало внутрішнього чи свідоцтва про народження.

— Це давно мали зробити, — говорить міжнародний експерт 66-річний Григорій Перепелиця. — Україна воює з Росією, а громадяни обох країн безперешкодно їздять туди-сюди. У світі не вірять в агресію, бо наш кордон повністю відкритий. Росіяни спокійно відвідують Україну, влаштовують теракти, захоплюють установи, вербують людей. Наша влада досі не розуміє, що ми — окрема держава з кордонами, які не можна перетинати просто так. З нововведенням прикордонники слідкуватимуть — хто перетинає кордон, з якою метою, де перебуватиме.

Із 1 березня зросте допомога безробітним. Ті, кому виплати призначають з урахуванням зарплати та страхового стажу, отримуватимуть щонайменше 1,8 тис. грн. Без урахування цих показників — 650 грн. Торік мали 1440 та 544 грн відповідно.

— Збільшення виплат мале, — каже економіст 54-річний Олександр Охріменко. — На такі гроші людина не проживе. Доцільно підняти їх до 4 тисяч. Не варто боятися, що люди відмовлятимуться працювати. В Україні неможливо довго бути безробітним. Перед призначенням виплат проводять купу перевірок. Не ставлять на облік просто так, одразу пропонують роботу. Двічі відмовилися — виплат нема.

Загалом на реалізацію програм зайнятості 2020-го передбачили 1,2 млрд грн. Торік було 734 млн грн.

1 березня почне роботу українське телебачення для жителів тимчасово окупованих територій. Працюватиме на базі каналу "ЮА/ТБ".

— Хочемо, щоб люди на окупованій території знали правду, — говорить міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, 46 років. — А не керувалися російською пропагандою.

За чотири роки для відновлення українського мовлення на Донбасі збудували три радіотелевізійні вежі та видали понад 200 частотних присвоєнь. Їх використовують для радіомовлення, аналогового й цифрового телебачення.

У березні Укравтодор розпочне масштабну реконструкцію доріг. Планують відновити 4 тис. км шляхів.

— Мова йде не про ямковий ремонт, а про нове будівництво чи реконструкцію, — говорить прем'єр-міністр Олексій Гончарук, 35 років. — Сьогодні в Укравтодорі є професійні керівники, які можуть організувати процес, щоб гроші не розкрадали. Що швидше побудуємо хороші дороги, то швидше зростатиме економіка.

Зараз ви читаєте новину «У березні перерахують пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі