пʼятниця, 10 квітня 2009 07:52

У Барі півроку не можуть розбити постамент

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Погруддя Віктора Хассина знімають 2 квітня у Вінниці. Відтепер бюст зберігатиметься у місцевій військовій частині
Погруддя Віктора Хассина знімають 2 квітня у Вінниці. Відтепер бюст зберігатиметься у місцевій військовій частині

2 квітня у Вінниці по вул. Некрасова, 25 демонтували бюст герою Радянського Союзу Вікторові Хассину. Він стояв при вході до парку будинку культури "Хімік" з 1960 року.

До голови героя Хассина чоловік у військовій формі кріпить блакитні троси. Чіпляє їх до гачка автокрана.

— Що ви робите, вандали! — кричить робітникам жінка з дитячою коляскою.

— О, вже згадали, що це історичний пам"ятник, — відповідає водій вантажівки. — Чого мовчали, коли в защитника Родіни кидали бутилками? Пєрєстрелки малолєтки устраювали. Подивіться, вуха, ніс повідбивали.

— Не переживайте, нічого з пам"ятником не буде, — заспокоює жінку директор військово-історичного музею при військовій частині 0549 Володимир Зерновий, 54 роки. — Ми його перенесемо в наш музей, реконструюємо.

Зерновий розповідає, що давно вирішили забрати бюст Хассина. Каже, що Віктор Якович — вінничанин, був висококласним пілотом. На його рахунку понад 100 збитих німецьких літаків у Велику Вітчизняну війну.

— Боляче проходити та дивитися на це недбальство, — продовжує Зерновий. — Ветерани скаржаться, як паплюжать нашу історію. Парк, де стояв пам"ятник, захаращений. Тут збираються не відпочити, а випити. Кругом сміття. Ми героя відреставруємо. Почистимо, обдамо міддю. Правда, треба на це 400 гривень. Та нічого, знайдемо.

Для того щоб перенести пам"ятник до себе, військові взяли дозвіл у мера Вінниці Володимира Гройсмана, 31 рік.

— До святкування цього дня Перемоги ми доробимо пам"ятник, — запевняє Зерновий. — Виставимо ще бюст героя СРСР, теж вінничанина — капітана Івана Жмурко. Нам подарує його син Володимир.

Із грудня 2008 року у райцентрі Бар на Вінниччині безрезультатно намагаються демонтувати постамент, на якому стояв пам"ятник Володимирові Леніну.

— Скульптуру зняли зимою, — розповідає місцева жителька 50-річна Надія Леонідівна, прізвища не називає. — А бетонну підставку ніяк не можуть забрати. Площадка під пам"ятником висока-превисока, тільки під землею на метрів п"ять зарита. А 2-метрова тумба зверху — якась космічна. Її лазером тільки можна зрізати. Пробували перфораторами. Від них іскри летять, а бетону хоч би що, цілесенький. Кажуть, там арматура міцна. От вміли робити речі тоді, капітально!

Постамент Леніна в Барі звели в 1954-му. Стояв напроти будівлі районної влади на пл. Жовтневої революції. Нині її перейменовано на майдан Святого Миколая.

— Я ще малою ходила тому Іллічу квіти клала, — продовжує Надія Леонідівна. — Головне місце було, бо всі свята тут відбувалися. А це зняли, і посеред самого центру міста стирчак стоїть. Якби його витягли, то красіво буде. За ним три ялинки. Так на новий рік одну украсили, щоб не так страшно було.

Керівництво міста Бар пообіцяло жителям, що постамент демонтують до кінця квітня.

Зараз ви читаєте новину «У Барі півроку не можуть розбити постамент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі