середа, 26 жовтня 2011 05:45

Трон князів Острозьких коштує 20 тисяч доларів

Автор: фото: Віктор ГОМОЛЬ
  Трон князів Острозьких відновив краєзнавець Микола Бендюк зі столяром Олегом Сидоруком із деталей XVII століття
Трон князів Острозьких відновив краєзнавець Микола Бендюк зі столяром Олегом Сидоруком із деталей XVII століття

Краєзнавець 44-річний Микола Бендюк із села Оженин Острозького району на Рівненщині реконструював трон роду князів Острозьких. Антиквари оцінюють його в $20 тис.

— Не викликає сумніву, що на такому троні міг сидіти один із князів роду Острозьких. Наприклад, Януш. Його час правління збігається з першими згадками про такі меблі в інвентарних книжках замків. Раніше в князівських помешканнях цього славетного роду були тільки лави під стінами, столи та стільці. Імовірно, використання тронів Острозькі запозичили в монархів країн Західної Європи, — розповідає Микола Бендюк.

Він 20 років збирає креслення, зображення та вцілілі деталі меблів, іконостасів XVII ст. Князівський трон виготовив із товаришем — столяром Олегом Сидоруком із сусіднього села Бродів цього ж району. Каркас зробили із сухих дубових рейок, а решту — із деталей XVII ст. Відновлений трон поєднує риси ренесансу і бароко. За взірець брали меблі європейських замків і вціліле умеблювання князів Острозьких.

— Використали старі різьблення, фрагменти оздоблення зі знищених іконостасів у храмах. Окремі деталі трону покриті спеціальним ґрунтуванням — левкасом. Деякі з них із позолотою та посрібленням, — пояснює Микола Бендюк. — Вирізбити такий трон із сучасних матеріалів обійдеться щонайменше в 2 тисячі доларів.

Князівський трон презентували під час урочистостей в Національному університеті "Острозька академія". Він діє на місці колегіуму, заснованого 1576 року князем Костянтином Острозьким.

Зараз ви читаєте новину «Трон князів Острозьких коштує 20 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі