четвер, 30 вересня 2021 07:15

Три області наближаються до червоної зони карантину

Цьогорічний пік захворюваності на коронавірус буде в листопаді. Навантаження на медичну систему тоді очікується найвищим, каже головний санітарний лікар України Ігор Кузін, 36 років.

— Раніше рахували, що пікові навантаження припадуть на листопад-грудень. Зараз бачимо, що вони можуть бути раніше. Ситуація розгортається досить швидко. Відтягнути пік можна, лише вакцинувавшись.

В Україні щодоби виявляють понад 9 тис. нових хворих на коронавірус. Найбільше інфікованих у Харківській, Дніпропетровській, Одеській, Донецькій і Запорізькій областях. Окрім них, до червоної зони карантину наближаються Житомирщина, Луганщина та Львівщина.

— 2020‑го в Києві працювали одразу дев'ять ковідних лікарень. Зараз тільки дві, — говорить столичний інфекціоніст Євген Дубровський. — У МОЗ заявляють, що серед госпіталізованих 98 відсотків — невакциновані. Це так. Але щепили ми не тих. У нас вакцинована переважно молодь, яка легше переносить хворобу. А літні люди лишилися не щепленими.

Аби збільшити кількість вакцинованих, влада розглядає можливість запровадження обов'язкового щеплення для працівників закладів освіти, міністерств, органів влади, державних адміністрацій.

— Замість обов'язкової вакцинації потрібно застосовувати позитивні стимули для вакцинованих — від фінансової допомоги до різних пільг, — говорить міністр охорони здоров'я 2014‑го Олег Мусій, 56 років. — Це допомогло б щепити більше як 12 відсотків людей. З нинішнім темпом вакцинації ми не сформуємо колективний імунітет. Варто всі зусилля спрямувати на медичну сферу. Облаштувати реанімаційні, кисневі ліжка.

45% населення вже пережили коронавірус, додає експерт. В нову хвилю хворітимуть здебільшого інші люди.

— До Нового року хвиля закінчиться і Україна вийде з пандемії, — додає Мусій.

Зараз ви читаєте новину «Три області наближаються до червоної зони карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі