вівторок, 11 вересня 2012 07:15

Cум за імперією

Рейтинг комуністів перевалив позначку 10%, за останніми даними соціологів. А у своїх базових областях, тобто на Сході й Півдні, вони стають популярніші за Партію регіонів.

Я читаю вислови наших політиків: мовляв, на Сході й Півдні живуть такі ж самі, один в один українці, як і в інших регіонах. Тільки розмовляють вони російською мовою. Стає цікаво: чому ці українці завжди обирають тих, хто люто ненавидить Україну? Невже досі так сумують за імперією?

Згадую мого покійного дядька-поляка. У 1920-х його родина переїхала з-під Варшави на Волинь. Тодішній польський уряд усіляко заохочував полонізацію. Звісно, дядько пішов до польської школи. Звідти приніс букваря з портретом Юзефа Пілсудського.

— Завжди, коли моя баба бачила портрет Пілсудського, то не стримувалася й тицяла йому дулю, — розповідав дядько. — Так ненавиділа незалежність Польщі. Усе сумувала за царем. Згадувала, як добре за нього жилося. Баба свого дочекалася. 1939-го на Волинь прийшли радянські визволителі. Стара раділа аж стрибала. Казала: "Оце тепер заживемо!" Однак радянська дійсність виявилася такою суворою, що баба спочатку засумувала, а за два місяці вмерла.

Я оце думаю: невже, щоб розчаруватися в імперії, треба свідомо довести себе до бабиного стану?

Зараз ви читаєте новину «Cум за імперією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі