вівторок, 28 серпня 2012 00:30

Тисяча рівнян у вишиванках пройшли червоною доріжкою

Автор: Фото: Олена ВЛАСОВА
  На параді вишиванок у Рівному дітей та батьків із немовлятами на червону доріжку пропускали без черги
На параді вишиванок у Рівному дітей та батьків із немовлятами на червону доріжку пропускали без черги

Близько 14.00 у п'ятницю майдан Незалежності в місті Рівне заповнений людьми. Біля пам'ятника Шевченку змонтували 50-метровий подіум із червоною доріжкою. За годину тут відбудеться акція "Сімейне дефіле у вишиванках".

Рух транспорту на центральних вулицях перекрили, в очікуванні заходу люди гуляють проїжджою частиною. 78-річний Михайло та 76-річна Євгенія Борейки крокують Соборною, тримаючись за руки. Обоє прийшли в білосніжних вишиванках.

— Для нас це таке ж важливе свято, як Великдень, — зупиняється чоловік. — Все-таки ми з жінкою разом дочекалися незалежної України. Я колись був інженером, а Євгенія вчителювала — тепер на громадських засадах у "Просвіті". Ми півстоліття у шлюбі.

— Раділи би ще більше, якби Янукович закон про мови не підписав — чистий сором! Мене втішить не підйом економіки, а підйом культури, — відказує Євгенія Борейко.

Щоб пройтися червоною доріжкою, родини реєструвалися в міському управлінні у справах сім'ї та молоді. Учасникам видають номери.

— О, ми — 25-ті, — махає папірцем Павло Романюк, 12 років.

— За вишиванками їздила на нічні торги в Коломию, — каже тітка Павла 35-річна Руслана Якута. — Там по четвергах є такий ринок, що працює тільки до ранку. Зате за 100 гривень можна вторгувати таку сорочку, за яку в нас 400 правлять.

О 15.00 під пам'ятником Кобзарю вишикувалися десятки сімей. Сюди ж приводять дітей, які загубилися серед юрби.

— З маленькими українцями пускаємо на подіум без черги! — каже у мікрофон ведучий. — Тут хтось загубив малого козака Іллю — прийдіте заберіте! Тьотя Галя з Білорусі, вас хтось чекає біля Шевченка!

Найменшому учаснику показу Макарові Добриднику не виповнилося й місяця. Він заснув на руках у батька, доки сім'я чекала свого виходу.

Дві найстаріші вишиванки на показі мають 120 і 150 років. Їх вишили на свої весілля бабці учасниць.

— Мені подобається червоно-чорна вишивка, традиційна. Але ці новомодні теж нічогенькі, — роздивляється 74-річний Леонтій Самчук, племінник письменника Уласа Самчука. Він у формі козацького отамана, на грудях медалі та ордени.

— Я чотири рази був у Канаді, але лишатися там не хочу — дух інший. На нашу владу нічого поганого казати не буду, бо всяка влада від Бога. Може, ми на краще й не заслуговуємо. Але ще не все втрачено. От мені подобається в Рівному, що замість Леніна стоїть пам'ятник Шевченку. А не подобається, що біля собору набудували магазинів та барів.

Неподалік чекає на свій вихід бізнесмен 35-річний Олексій Хахльов, зять екс-президента Віктора Ющенка. Має сорочку з біло-голубою вишивкою.

— Ми поділилися — Віталіна в Києві, а зі мною діти Віктор та Андріана. Вони десь тут бігають по майдану, — роззирається Олексій. — Теж хочемо вийти на червону доріжку, але черга величезна.

Дефіле вишиванок мало тривати півгодини. Охочих зібралося стільки, що акція розтягнулася в часі довше майже втричі. До 17.00 подіумом пройшлися більш як тисяча рівнян.

Зараз ви читаєте новину «Тисяча рівнян у вишиванках пройшли червоною доріжкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі