вівторок, 29 грудня 2009 22:02

Тетяна Коваленко шість годин добиралася на роботу

У ніч на вівторок у київських дворах тріщали дерева. За два дні у столиці випало 40 см снігу. Під його вагою ламалися гілки.

— Півгодини вранці відкопував свою "мазду". Але виїхати з двору так і не зміг. Скинулися із сусідом по десятці, дали двірнику. Він із сином прокопав дорогу до вулиці, — розказує 32-річний Владислав Горенко зі столичної Воскресенки. У вівторок добирався на роботу 2,5 год.

Після рясних снігопадів Київ зупинився у дорожніх заторах. Снігоприбиральна техніка трохи розчистила мости й основні автошляхи. На другорядних сніг перед ранковим піком не прибрали. Автомобілі рухалися не швидше як 30 км/год.

На лінії електропередач впали 150 дерев. На Подолі, Печерську, Дарниці зупинилися тролейбуси та трамваї. Тому подовшали черги на зупинках автобусів та маршруток.

— Я не зміг добратися на роботу, — розповідає програміст Сергій Лихий, 22 роки, зі спального району Троєщина. — О дев"ятій ранку на  зупинці було чоловік 100. Маршруток не було. Постояв хвилин зо 20 і пішов на іншу зупинку. Там пасажири чекали транспорту по півгодини. Кожен автобус брали боєм. Я плюнув і пішов додому.

На зупинках калюжі й кучугури мокрого снігу. Сходи у підземних переходах перетворилися на гірки.

— Нічого не їде! Електротранспорт зупинився ще в ніч на вівторок — як тільки сніг почався, — каже 54-річна Тетяна Коваленко. — Виїхала о шостій ранку. А приїхала близько дванадцятої! І пішки, і маршруткою, і на метро, потім знову пішки.

Студентка Альона Бабко через затори не встигла на потяг.

На лінії електропередач впали 150 дерев

— Вийшла за дві години до відправлення. І запізнилася аж на годину. Як тепер додому на Новий рік добиратимуся — не знаю.

У вівторок уранці мешканці будинків у Голосіївському районі стояли в чергах по лопати до двірників, розказує заступник директора ЖЕО N107 Людмила Івахненко, 32 роки:

— Ми чули, що у вівторок випаде місячна норма снігу. Тому організували нічне чергування. 10 працівників розчищали тротуари біля 114 будинків.

Столичний аеропорт "Бориспіль" у вівторок не приймав і не відправляв літаків.

На Полтавщині відлига почалася минулого четверга. Тоді на вулиці обласного центру вийшли двірники. Довбали кригу і посипали тротуари піском.

Майже весь сніг, що випав у понеділок, розтанув. У вівторок почався дощ зі снігом і сильний вітер. Температура 0°С. На дорогах мокро.

У ніч на 29 грудня в Комсомольську від сильного вітру впала центральна міська ялинка зі святковою ілюмінацією. Міські комунальники намагаються швидко поставити її на місце і прикрасити наново. На оформлення Театральної площі, де стояло дерево, влада виділила 40 тис. грн.

Мокрий сніг випав і у Каневі Черкащини.

— За 11 годин — понад 22 сантиметри, — розповідає Іван Диренко, начальник відділу з надзвичайних ситуацій міськвиконкому. — Місто давно не знало стихії такої сили і масштабу.

У Каневі оголосили надзвичайний стан. Через обриви ліній зупинилася центральна котельня. Багатоповерхівки опинилися без тепла. Значна частина — і без електроенергії. До обіду на Київ виїхали лише дві маршрутки. З перебоями ходить міський транспорт. "Швидка" їздить на виклики на околиці міста з тягачем. Каналізаційні стоки пустили запасною трасою на лівий берег.

— Нас рятує те, що надворі нульова температура, — каже директор міського підприємства теплових мереж Олександр Гузь. — Якби довелося спускати воду з теплотраси, новий запуск зайняв би днів 10.

На Львівщині випав мокрий сніг із дощем. Уночі був мороз і автотраси вкрилися льодом.

— У вівторок зранку потрапила в аварію, — розповідає львів"янка 40-річна Анна Блащак. — Їхала в центр. Маршрутку почало нести. Водій став повертати на бордюр, і врізалися в іншу маршрутку, яка зупинилася. Ніхто не постраждав, хоч обидві машини були битком набиті. У тій, 45-й маршрутці, вилетіло заднє скло, у нашій побився перед. Я вийшла і опинилася просто на склі. Не могла рушити з місця — так слизько. Водій просив у пасажирів номери мобільних, щоби підтвердили, що він не винен. Я дала свій. Людина може втратити роботу через погоду і недбалість комунальників.

Я позгадувала всі молитви, які знала, хоча й не дуже віруюча

В Україні через негоду знеструмлені 1077 населених пунктів у 14 областях. На Київщині — 185 сіл.

Будинок Валентини Савелюк, 52 роки, із села Велика Офірна Фастівського району Київщини не опалюється. Бо без електрики не працює газовий котел. Валентина Борисівна гріється за допомогою газової горілки, встановленої у хатню піч. Умикає її вперше за останні три роки.

262 населені пункти залишилися без електрики на Вінниччині 29 грудня. Найбільше — у Погребищенському районі. Там світла не мають 32 села.

У понеділок увечері біля повороту на місто Гнівань Тиврівського району дерево впало на дорогу.

— Їхали з чоловіком і донькою на швидкості кілометрів 50 на годину, хотіли об"їхати те дерево, пригальмували, — розповідає 26-річна Інна Лебідко з Гнівані. — Машину почало заносити. Закрутило і тричі на 360 градусів розвернуло. Знесло в кювет. Я позгадувала всі молитви, які знала, хоча й не дуже віруюча. Нам пощастило, автівка навіть не подряпалася. Почали зупинятися машини. Якийсь джип витягнув із кювета. Дитина наша дуже налякалася, в мене досі руки трусяться.

— Цієї ночі погоду в Київській області визначав активний циклон. Він переміщувався з південного заходу на північний схід через центральні області країни, — пояснює Людмила Савченко з українського Гідрометцентру. — Найсильніші снігопади були на Київщині, Житомирщині, Черкащині та Чернігівщині. Столиця постраждала найбільше. Сніговий покрив був до 40 сантиметрів. Зараз циклон відступає. У середу опади припиняться. Але 31 грудня йтиме мокрий сніг. Добова температура сягатиме 2–4 градусів морозу. 1 січня по всій території Україні похолодає до мінус 6–8 градусів.

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Коваленко шість годин добиралася на роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі