вівторок, 28 травня 2019 07:26

"Такі намети використовують. Можливо, цей на війні був"

— На нас косяться трохи. Нервує, певно, людей військовий намет серед мирного міста, — говорить 45-річний Ігор Петрович, волонтер "Ветеранського намету" на "Книжковому Арсеналі" в Києві. Тут на час ярмарки зібрали 53 книжки про російсько-українську війну.

Ветеранська локація розташована ліворуч від входу. Це стандартний військовий намет УСТ‑56. Його та патронні ящики "позичило" Міністерство оборони. Шатро зроблене з брезенту зеленого кольору, накритий маскувальною сіткою. Поряд — прапори України та Військово-морських сил на 2,5-метровій щоглі.

Організатори фестивалю в березні відмовлялися виділити полиці для літератури, написаної учасниками російсько-української війни. Вирішили проблему після втручання Міністерства з питань ветеранів.

— Ідея прийшла після цього кіпішу, — розповідає ветеран Юрій Руденко, 37 років. Служив за мобілізацією 2016 року, автор двох книжок про війну — "Свет и кирпич" і "Психи двух морей". — У співпраці з адміністрацією та ветеранами, вирішили поставити намет. І вийшло добре. Тому що, в "Арсеналу" була ідея встановити стенд.

— Такі намети використовують. Можливо, цей на війні був, — каже Руденко. — Він зручний, бо можна зібрати та перевезти в інше місце. Що погано — немає підлоги. Але на полігонах і передовій люди живуть так. Він продуманий — є дірка для буржуйки, а у вікнах дерев'яні рами.

У середині шатра тіснувато — її розмір 5×5 метрів. На фронті тут мешкало б відділення солдатів — 12 осіб. У ветеранів вийшло розмістити чотири столи зроблених з армійських ящиків від боє­припасів. На них виклали книжки. Уся конструкція тримається на товстих стовпах із дерева у середині та кілках по краях.

Локацію відкривають 22 травня пообіді. Щоб не було спекотно, полог намету відкритий з одного боку.

На стовпі по центру висить армійська лампа. Тепло-жовтим світлом освічує столи та книжки. Тут понад 50 робіт написаних учасниками бойових дій. Усі лежать рівними стовпчиками. На стінках прикріплені прапори різних бригад Збройних сил.

Один із перших відвідувачів екс-президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною. Разом із ними прийшла віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко. Усі — без охорони.

Порошенка під наметом ­оточили відвідувачі. Через фотографування з людьми він "загубив" ­дружину.

— А де моя Марина? — запитує Петро Олексійович.

За відвідувачами збігаються журналісти. Починають випитувати про останні заяви ново­обраного президента Володимира Зеленського.

— Кримінальна справа щодо Керченської протоки — це атака на армію. Кримінальна справа щодо томосу — це атака на віру, кримінальна справа щодо мовного закону — це атака на мову. Все чітко за моєю програмою, але нічого в них не вийде, — говорить Петро Олексійович.

Порошенко у наметі купив п'ять книжок на 560 грн.

Новобраний президент Володимир Зеленський проігнорував військову локацію під час відвідин "Арсеналу" 23 травня.

Біля намету фотографується 38-річна Марина, білявка невисокого зросту. Зізнається, що прийшла поповнити свій арсенал військової прози.

— Я цілеспрямовано йшла сюди. Роботи деяких авторів у книгарнях не продають чи мають обмежене видавництво. Тут знайшла книжку Оксани Чорної "Позивний Кассандра. Літо 2015", — розповідає.

Біля відкритого пологу поставили мольберт для художників. На ньому наказ:

"Відповідно до існування великої кількості грамотних ветеранів АТО/ООС та враховуючи те, що означені ветерани пишуть книжки про російсько-українську війну, — наказую:

1. Створити проект "Ветеранський намет" для участі у ІХ Міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал" з 22 по 26 травня 2019 року.

2. Відповідальними за організацію та проведення назначити ветеранів і волонтерів.

3. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Міністр І. Фріз.

Біля нього фотографується 29-річна Ганна з Бахчисарайського району. На дівчині футболка Крим — Україна.

— Я з батьками 2014-го як приїхала, так і не поверталася. Тато на фронті, — каже Ганна. — Цей намет — це асоціація зі станом в українському суспільстві. Ті, хто довкола нього не бояться перебувати, тим не байдужа доля України. Іншим все одно.

Друга тема для обговорення після книжок — призначення нового військового керівництва в Генеральному штабі та Операції об'єднаних сил.

— Руслан Хомчак (новий керівник Генерального штабу Збройних сил. — ГПУ) — очень спорные о нем мнения у разных людей, — говорить ветеран 39-річний Олег Больдирєв. Відомий за псевдонімом "Мартин Брест", автор книжок "Піхота" та "Піхота-2". — Хтось хвалить, а хтось лає. Я взагалі сержант, мало в цьому розумію. Але вважаю, що не найгірша він кандидатура.

— Командувач Операції об'єднаних сил Олександр Сирський — військова кісточка, — каже Больдирєв. Говорить коротко, ніби рапортує на плацу. — Якби в нашій армії були білогвардійські офіцери, це був би Сирський. У нього все чітко й за регламентом.

У "Ветеранському наметі' за 5 днів продали більше 4 тис. книг.

Зараз ви читаєте новину «"Такі намети використовують. Можливо, цей на війні був"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі