понеділок, 29 вересня 2008 14:59

Штрафи за порушення Правил дорожнього руху зросли вдесятеро

Із жовтня цього року в Україні середній розмір штрафів за порушення правил дорожнього руху зросте в 10 разів. У середу Верховна Рада затвердила відповідний закон.

Найбільшим буде штраф за керування транспортним засобом у нетверезому стані — 1360–2550 грн. Раніше він становив від 255 до 340. Штраф за проїзд на заборонений сигнал світлофора, значне перевищення швидкості, неправильний проїзд перехрестя, порушення правил обгону — 510 грн. Досі за таке карали стягненням 8–34 грн. За забуте вдома водійське посвідчення замість 17 грн водій заплатить 425. Також, за законом, інспектори ДАІ можуть вилучати посвідчення водія на місці порушення й передавати до суду.

— Цей закон, хоч і запізнілий, але потрібний, — каже "ГПУ" заступник голови Всеукраїнської спілки автомобілістів Юрій Кузьменко. — Але це лише один із важелів, які допоможуть налагодити ситуацію на дорогах.

Окрім збільшення штрафів, закон вводить систему штрафних балів. Їх нараховуватимуть водіям за кожне порушення правил дорожнього руху. Коли набереться 30 — у водія вилучать посвідчення. Отримати його можна після складання іспиту на знання правил дорожнього руху. У середньому порушення оцінюють у сім балів. Їх накопичуватимуть протягом року. Із початком наступного скасовуватимуть.

Зараз ви читаєте новину «Штрафи за порушення Правил дорожнього руху зросли вдесятеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі