вівторок, 02 серпня 2016 00:35

Столицю затягло імлою

Із 25 липня частину Києва та області вкрила суміш диму, туману й пилу. Смог найбільше помітний здалеку та з верхніх поверхів будинків. Найвищий рівень забруднення зафіксували в районах Бессарабської та Московської площ, вул. Довженка, Попудренка, Каунаської, просп. Оболонський і Перемоги, бульв. Лесі Українки.

— Спершу думав, що торф'яники знову горять, а то просто смог. Міська влада нічого не робить, — каже 43-річний Сергій Кондратенко.

— У мене — хронічний риніт (нежить. — ГПУ). Із краплями для носа не розлучаюся. Але останнім часом і вони не допомагають. Спокійно працюю вдень. А надвечір задихаюся через той туман, — розповідає 23-річна Анна Богданова з Оболонського району столиці.

Люди більше скаржаться на високий артеріальний тиск. Про це кажуть у Київській станції швидкої допомоги.

— Імлу спричинила висока температура, відсутність вітру та опадів. Вихлопи від автомобілів. Накопичилися викиди з підприємств, — говорить Олег Рубан, глава Держпродспоживч­служби Києва. — За безвітряної та спекотної погоди вміст шкідливих речовин збільшуватиметься. Рекомендуємо обмежити рух автотранспорту в центрі, щоденно зранку та ввечері поливати дороги й прибудинкові території.

Шкідливі речовини в повітрі перевищують гранично допустимі норми. Подекуди вп'ятеро, повідомляють у Держслужбі з питань надзвичайних ситуацій. Концентрація чадного газу більша вдвічі, діоксиду азоту — до п'яти разів, формальдегіду — до чотирьох.

— Діоксид азоту шкідливий для легенів. Формальдегід — для печінки й підшлункової. Чадний газ спричиняє нестачу кисню в організмі. Особливо берегтися потрібно літнім людям, дітям і вагітним, — каже еколог Тетяна Тимочко, 61 рік.

Смог розсіється після дощу. Він має бути 2 серпня, прогнозують синоптики.

Не можна приймати душ з милом

— Киянам варто менше перебувати на вулиці, особливо в місцях скупчення смогу. Вдома частіше робити вологе прибирання, — говорить дієтолог Оксана Скиталінська, 51 рік. — Також необхідно рідше приймати душ із милом. Воно змиває верхній захисний шар на шкірі, що не пропускає токсичних речовин. Потрібно часто пити воду, зелений теплий чай, відвар малини. Менше — шипучих напоїв, компотів і соків. Удень або ввечері відвідувати сауну. Корисно їсти капусту всіх сортів, куркуму й імбир. Відмовитися від солодощів, смаженої й копченої їжі.

Зараз ви читаєте новину «Столицю затягло імлою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі