вівторок, 14 грудня 2010 05:00

Ставленик Табачника програв вибори ректора

У п'ятницю в Донецькому національному університеті обрали нового ректора. Ним став Юрій Лисенко. Хоч влада рекомендувала Петра Єгорова. Міністр освіти Дмитро Табачник призначив його виконувачем обов'язків ректора.

До 14.00 делегати конференції збираються в актовому залі. Журналістів пускають вибірково.

Колишній ректор Володимир Шевченко, якого звільнили 29 липня, сидить у четвертому ряду. Юрій Лисенко, завідувач кафедри економічної кібернетики, — за ним у сьомому.

— Я голосуватиму за Лисенка. Єгоров створив в університеті атмосферу залякування, — говорить "ГПУ" 69-рiчний Володимир Шевченко.

Першим на трибуну піднімається Петро Єгоров, 57 років. Раніше він був деканом Обліково-фінансового факультету. Колективу запропонував знести найстарiший корпус університету і побудувати хмарочос. Кажуть, що будувати має фірма старшого сина Віктора Януковича.

— Шикарна ідея з 24-поверховим корпусом, але навіщо його зводити у нашому дворі? — Лисенко критикує програму суперника. — Якщо нам його побудують безкоштовно, чи не буде там такої оренди, як в бізнес-центрах? Здається, тут прорахунок якийсь, що притягнув увагу бізнесменів.

Після того, як Юрій Лисенко обіцяє домагатися розширення автономії вузу, йому аплодують.

Починається обговорення кандидатів.

— У Юрія Лисенка організаційного досвіду більше. І він бiльш відомий як вчений, — агітує Володимир Шевченко.

Після реєстрації 288 делегатів починається голосування.

— Лисенко шантажував мене. Казав, дайте ректора в іншому вузі і тоді я виключу себе із числа кандидатів, — розповідає Євген Сулима, заступник міністра освіти, який у день виборів приїхав до навчального закладу.

— Сулима — спец по проведенню виборів, — говорить Юрiй Лисенко, йдучи в кабінку для голосування.

Прозорі урни опечатують у холі і несуть в актовий зал.

— Якщо в Єгорова 90, ми не програли, — говорить Сулима.

— За Єгорова 89, за Лисенка — 138, проти всіх — 53, вісім — зіпсованих, — оголошують у мікрофон.

Ведучий Володимир Подмарков пояснює, що відповідно до закону затверджують як претендентів усіх кандидатів, що набрали 30% голосів. З них міністерство може вибирати будь-кого.

— Лисенко набрав 46 відсотків, Єгоров — 29,67 відсотка, — о 20.00 Подмарков підводить підсумки. — Пропоную затвердити як нашого претендента на пост ректора Лисенка.

Петро Єгоров, підперши щоку, сидить один у першому ряду. Євген Сулима йде з актового залу першим.

Зараз ви читаєте новину «Ставленик Табачника програв вибори ректора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі