пʼятниця, 09 вересня 2011 07:45

Серед 43 загиблих було двоє українців

7 вересня о 15.02 за київським часом біля російського села Туношна поблизу міста Ярославль загорівся і впав літак Як-42. Спалахнув одразу після зльоту. Чартерний рейс мав доставити до Мінська місцеву хокейну команду "Локомотив".

На борту було 45 осіб — 37 пасажирів та вісім членів екіпажу. У катастрофі загинули 43, зокрема всі хокеїсти основного складу "Локомотиву", їхній тренер канадець Бред Маккріммон та лікарі команди. Загинули також двоє українців: захисник Віталій Анікеєнко, 24 роки, та 20-річний форвард Данило Собченко, чемпіон світу-2011. Обидва народилися у Києві, а згодом прийняли російське громадянство. 38-річний голкіпер Олександр В'юхін народився у Єкатеринбурзі, але на початку 1990-х грав за київський "Сокіл" та збірну України. Ще один українець із "Локомотиву" — тренер-селекціонер Анатолій Хоменко також мав летіти цим рейсом, але в останній момент його відправили у відрядження до Москви. Це і врятувало Хоменку життя.

Серед загиблих "зірки" світового хокею — шведський воротар Стефан Лів, чемпіон Олімпіади-2006, чемпіони світу Ян Марек та Карел Рахнек із Чехії, фіналіст Кубка Стенлі білорус Руслан Салей, найкращий бомбардир Олімпіади-2010 Павол Демітра зі Словаччини.

Вижили двоє: гравець російської збірної 26-річний Олександр Галімов та бортовий провідник Олександр Сизов. Галімов отримав опіки 80% тіла. Обидва у тяжкому стані. Галімову зробили штучну вентиляцію легенів.

Фахівці розглядають дві основні версії трагедії: технічну несправність і людський фактор. Варіант теракту заперечили. Кажуть, літак могли заправити неякісним пальним, також міг відмовити двигун. Припускають і помилку екіпажу.

Зараз ви читаєте новину «Серед 43 загиблих було двоє українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі