вівторок, 23 серпня 2016 06:25

Щомісяця на дитину виплачують 3 128 гривень

Автор: Фото надане Мариною Мартиненко
  Киянка Марина Мартиненко для доньки Поліни обрала у Шве­ції школу поряд із домом. Навчальний рік розпочинається 22 серпня
Киянка Марина Мартиненко для доньки Поліни обрала у Шве­ції школу поряд із домом. Навчальний рік розпочинається 22 серпня

У школі годують безкоштовно

— Після переїзду мали вирішити два основні питання — з житлом і освітою для молодшої доньки. Вона перейшла до другого класу, — каже киянка 40-річна Марина Мартиненко. Навесні з чоловіком Андрієм, 41 рік, та донькою 8-річною Поліною виїхали до ­Швеції.

— У Швеції потрібно пройти співбесіду із завучем комуни, аби віддати дитину в школу. Це прототип району у великому місті. На зустріч мали прийти всією родиною. Запросили перекладача. Доньці дали папір та олівці, щоб малювала. Питали, чи подобається їй навчатись, які предмети любить. Розповіли, що в комуні є три хороші школи. Ми обрали найближчу. До неї п'ять хвилин пішки. Навчальний рік починається 22 серпня, — говорить жінка.

У школу батьки подали особову справу доньки з українського навчального закладу. Персональний номер дитини, який отримали в Швеції, дозвіл на проживання і закордонний паспорт.

— Медична довідка не потрібна. Вся необхідна інформація є в єдиній електронній базі, до якої шкільна медсестра має доступ, — розповідає Марина Мартиненко. — Схожа система — для навчання. Через інтернет батьки можуть стежити за успішністю дітей, переглядати класний журнал. Повідомити, якщо дитина хворіє. У школі є безкоштовний ланч — шведський стіл. Дитина може перекусити фруктами, випічкою. Навчання в групах продовженого дня — платне. Вартість розраховують індивідуально, залежно від доходів сім'ї. Але вона не перевищує 1200 крон на місяць (3575 грн. — ГПУ).

Старший син Мартиненків 16-річний Максим школу закінчить у Києві. Потім поїде в Швецію. Там може вступати до університету з українським атестатом.

— У Швеції на дитину щомісяця дають допомогу — 1050 крон. Це 3128 гривень. Цього вистачає на харчування та одяг, — розповідає Марина Мартиненко. — Допомогу виплачують незалежно від того, хто батьки — емігранти, безхатьки чи підприємці. Для її оформлення потрібно заповнити спеціальну форму й надіслати до служби соціального страхування. У заяві вказати номер рахунку, куди надходитимуть гроші. Буває, що половину виплат ­отримуватиме батько, а половину — мати, якщо вони розлучені й у них спільна опіка над дитиною. За відсутності банківського рахунку, гроші надсилають чеком. Коли в сім'ї декілька дітей, на кожного нараховують надбавку. Виплачують щомісяця, доки дитині не виповниться 16 років.

Сміття скуповують у сусідній країні

— У Швеції хороші умови для життя з дітьми. Багато лісів, озер. Житлові будинки розташовані продумано. Поряд є місця для прогулянок, пробіжки на природі, — розповідає Марина Мартиненко.

Біля кожного будинку стоять кілька контейнерів для різних видів сміття. До сортування відходів шведи ставляться дуже відповідально. Ефективно переробляють його на енергоносії, купують побутове сміття в сусідній Норвегії.

— Майже всі послуги у Швеції можна отримати через інтернет. Готівка там — рідкість. Усі розраховуються картками. Це зменшує кількість вуличних крадіжок, особливо в туристичних місцях, — говорить жінка.

Катерина КУХАРЧУК

Зараз ви читаєте новину «Щомісяця на дитину виплачують 3 128 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі