четвер, 19 серпня 2021 00:00

"Щодня маємо майже 10 тисяч нових хворих"

— У серпні й вересні епідеміологічна ситуація не зазнає великих змін. Пік спалаху коронавірусу очікуємо в жовтні-листопаді. Ідемо за сценарієм 2020 року, — каже головний санітарний лікар України Ігор КУЗІН, 36 років.

В Україні з кінця липня зростає кількість нових хворих на ковід. Щодоби у середньому виявляють щонайменше тисячу інфікованих. Найбільше — у столиці та Київській, Одеській і Харківській областях.

— Кількість випадків сміливо можна множити на 10. Насправді, маємо щодня майже 10 тисяч нових інфікованих, — каже львівський лікар 41-річний Тарас Жиравецький. — Не все так погано. Добова кількість хворих майже така ж, як зараз в Ізраїлі. А він у п'ятеро менший за населенням. Отже в нас вірус поширюється повільніше.

Вакциновані теж можуть захворіти, додає Жиравецький:

— Щеплення не уберігає від цього, але допомагає зменшити ймовірність тяжкого перебігу хвороби. У стаціонари зараз потрап­ляють ті, хто ще не хворів на ковід. Це означає, що частково колективний імунітет вже є.

— Навантаження на систему охорони здоров'я зараз контрольоване. На 12 серпня в нас було зайнято 7 відсотків ліжок, виділених для госпіталізації інфікованих, — говорить Ігор Кузін. — Реанімаційні місця завантажені на 13 процентів. Усі лікарні, які визначені для лікування ковіду, повністю забезпечені киснем.

До кінця року Міністерство охорони здоров'я планує щепити проти коронавірусу половину українців. На 18 серпня першою дозою вакцинували понад 4,7 млн осіб, другою — понад 2,7 млн.

У частині міст людей почали мотивувати до щеплення. У Києві за укол роздають квитки на святковий концерт до Дня Незалежності, в Івано-Франківську вчителям, які повністю вакцинуються до початку навчального року, даватимуть премії.

— Навчання у школах розпочнеться у звичайному режимі. Бо попри нові штами, на початку навчального року ще тепло і немає супутніх захворювань, — говорить міністр освіти й науки Сергій Шкарлет, 48 років. — Якщо в подальшому регіон потраплятиме в жовту, помаранчеву або червону зони — повноцінно продовжуватимуть працювати лише заклади, де щеплено мінімум 80 відсотків працівників. В іншому разі буде організоване дистанційне чи змішане викладання.

На середину вересня в Україні вакцинувалися близько 35 відсотків освітян. Найбільше — на Київщині, Житомирщині та Львівщині.

Для кращого захисту від нових штамів коронавірусу людям потрібно вводити третю дозу вакцини, кажуть в американській фармацевтичній компанії "Пфайзер".

В Україні рішення про додатковий укол можуть прийняти, якщо його ефективність доведуть наукові дослідження. Триватимуть до кінця серпня.

— Зараз в Україні немає логіки про це задумуватися, — говорить імунолог Борис Донський, 42 роки. — Спершу добре були б повністю провакцинувати половину населення двома дозами. Про третю можна подумати за рік. У людей похилого віку відповідь імунної системи на введення препаратів не така агресивна, як у молоді. Тому третя доза могла би посилити захист. Зараз це все вивчають.

Зараз ви читаєте новину «"Щодня маємо майже 10 тисяч нових хворих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі