четвер, 29 грудня 2011 07:15

Собак продають із-під прилавка

На Пташиному ринку, що на столичній Куренівці, заборонили продавати теплокровних тварин. Бо в трьох районах Києва — Оболонському, Дніпровському та Подільському — оголосили карантин через сказ. Заборона стосується собак та котів. Вони можуть бути переносниками недуги. Розпорядження міськради набуло чинності минулої п'ятниці.

— 14 грудня громадянку Шпакову покусав домашній собака. 19 грудня у громадянки Тарути бездомний кіт укусив двох будівельників, які ремонтували дім. Експертиза підтвердила сказ, — зачитує з папірця під час прес-конференції Наталія Курята. Вона виконує обов'язки начальника головного управління ветеринарної медицини міста.

— У Києві сказ зафіксували вперше за 20 років, — додає заступник керівника Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Володимир Горжеєв, 56 років. — Епіцентр сказу в Європі міститься в Україні. Тільки за офіційною інформацією, в Києві близько 12 тисяч безпритульних собак.

У середу на Пташиному ринку собаками та котами торгують із десяток продавців у закутку. Половина ховають вольєри під лавами або накривають ковдрами. Жінка у білій куртці ходить між рядів із табличкою — пропонує тер'єрів.

— Довели, что на рынке теперь нужно из-под полы продавать, — бурчить.

— А куда мне собак девать, выкидывать, что ли? Я их растила, лелеяла, денег столько потратила. При чем к бездомным наши собаки? — каже повна жінка років 50 у фіолетовій куртці та чорній пухнастій шапці.

— В интернете пишут, что если будут документы и прививки, то продавать можно будет, — додає інша продавщиця.

— Та знаю я, як можна. Учора лось один до мене підходить, питається, почому коти. Кажу, по 30, а він мені ксиву тиче — з ветеринарної міліції. Трєбує патент. Дома, кажу, забула. Дала йому 50 гривень, відчепився, — розповідає продавщиця в червоній куртці. — Самі розвели собак бездомних, а тепер хочуть усій Європі наш ринок як чорну пляму виставити.

Чоловік торгує цуценятами, не ховається. Каже, має всі документи.

— Беріть тер'єра. Бо скоро на ринку собак не буде. За 3 тисячі продаю, — показує лисе щеня.

Хом'ячків, морських свинок, пацюків та пташок продають відкрито.

— Нас это не касается, — пояснює чоловік, який торгує канарками по 50 грн. — У них собаки по 7 тисяч гривень є, всі щеплення, документи в порядку. Такого ринку, як "Птичка", в Україні більше нема. Як його можна закрити? А сказу в Києві немає. Ми знали б.

Не вірять у сказ і столичні волонтери.

— Однією з умов Євро-2012 є будівництво притулків для бездомних тварин. Україна три роки звітує, що все робиться. Хоча насправді є один притулок на 450 тварин. Тому собак труять, убивають, іде жорстка зачистка, — говорить Лариса Гринниченко, 50 років, голова Товариства захисту тварин Оболонського району.

Куренівський зооринок — найбільший в Україні. Кияни часто у вихідні їздять сюди, як у зоопарк. Тут можна побачити екзотичних тварин — шиншил, фреток, крабів та жаб.

Зараз ви читаєте новину «Собак продають із-під прилавка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі