четвер, 24 вересня 2009 18:17

Сміття вивозили кожні 40 хвилин

Автор: фото: Леонід ЄЗЕРСЬКИЙ
  Біля будинків на вулиці Пушкіна в Умані лежать гори пакетів зі сміттям. Комунальні служби не встигають його вивозити
Біля будинків на вулиці Пушкіна в Умані лежать гори пакетів зі сміттям. Комунальні служби не встигають його вивозити

Новий рік цього року євреї відзначали 18–20 вересня. До Умані, де похований духовний наставник хасидів, вони почали з"їжджатися за тиждень до свята. Міська влада готується до їхнього приїзду заздалегідь.

— 1988 року приїхала перша невелика група хасидів, — розповідає радник міського голови Світлана Ліпінська. — Зараз їх приїжджає понад 20 тисяч. Це в сто разів більше. За ці роки в місті накопичився досвід підготовки. Служби чітко знають, що треба, де треба, скільки і коли. Спочатку ми збираємо інформацію про очікувану кількість паломників. Вони поселяються на квартирах уманчан, які живуть ближче до могили Нахмана. Було б добре, якби були кемпінги, готелі. Але місто не має фінансових можливостей звести таку інфраструктуру, яка затребувана раз на рік.

Найближче до святині розташовані вул. Пушкіна, Белінського та Софії Перовської. Це територія площею до 3 га. Там проживає 3 тис. уманців. Основна маса євреїв поселяються в цьому районі.

— Ви можете собі уявити, яке навантаження на комунальні служби, — каже Світлана Ліпінська. — Зазвичай, там два двірники працює і одна машина раз у день вивозить сміття. Коли приїздять хасиди, то цілодобово працює дві зміни двірників по шість осіб. Сміття вивозять кожні 40 хвилин.

Міжнародний благодійний фонд ім. рабі Нахмана допомагає організовувати приїзд паломників-хасидів до Умані.

— Комунальні служби укладають угоди з цим фондом про додаткові послуги, — продовжує Світлана Ліпінська. — Воду до нас подають із Білої Церкви (120 км від Умані. — "ГПУ"). Для тієї кількості людей треба 25 кубометрів додатково. Близько тижня переганяють до міста. Біля синагоги чергує пожежна машина.

Світлана Ліпінська вважає: якщо хасидів приїжджатиме все більше, то місто не зможе  їх нормально прийняти.

Зараз ви читаєте новину «Сміття вивозили кожні 40 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі