четвер, 23 січня 2020 00:00

Школярам дозволили навчатися дистанційно

Верховна Рада ухвалила новий закон про середню освіту 16 січня. У другому читанні його підтримали 327 депутатів.

У школу зараховуватимуть без конкурсів. У молодших класах має бути від п'яти до 24 учнів, у старших — від п'яти до 30. Школярі зможуть навчатися дистанційно, за заявою батьків. Тоді двічі на рік здаватимуть атестаційні роботи для оцінки знань.

Директори працюватимуть на посадах не більше двох термінів по шість років. Їх призначатиме незалежна комісія від Міністерства освіти, яка консультуватиметься з батьками. Директори з безстроковими трудовими угодами перейдуть на шестирічні договори до 1 липня. Керівникам, які отримують пенсію за віком, оформлятимуть однорічні контракти.

Навчання у школах здійснюватиметься за трьома мовними моделями. За першою, корінні народи, які не проживають у власному мовному середовищі та не мають ­своєї держави, як кримські татари — мають право вчитися рідною мовою і паралельно вивчати українську.

Друга модель передбачає навчання рідною мовою для національних меншин, але з 5‑го класу не менше 20% предметів у таких школах мають викладати українською. З 9‑го класу — 40%, а у старших класах — 60%.

Третя модель насамперед стосується російської мови. Її можна використовувати у початковій школі на рівні з українською. Але із 5‑го класу в таких закладах 80% предметів мають викладати державною мовою.

Учителям дозволили створювати та впроваджувати власні навчальні програми. Їм підвищать зарплату на 10–20%.

— Закон має чимало позитивних нововведень, — говорить 46-річний Микола Скиба, експерт з освіти Українського інституту майбутнього. — Якщо учень відвідує якісь гуртки, то здобуті там знання можуть зарахувати у школі. Так, можна замість інформатики обрати ІТ-курси, замість фізики та хімії — наукову студію. Це допоможе розвантажити учня від зайвих домашніх робіт і уроків.

Закон змінює статус учнівського самоврядування. Тепер його керівник матиме право на негайний прийом у директора школи, якщо права чи гідність школярів порушують. Може приходити на педради, ставити питання.

Учитель може розробити власну систему оцінювання учнів. Але на кінець навчального року результати повинен перевести в 12-бальну. Підвищити кваліфікацію — у провайдерів, яким більше довіряє. Це можна зробити за рахунок держави, якщо план відповідного навчання схвалила педагогічна рада. Або ж педагог має обрати інші курси чи заплатити самостійно.

Зараз ви читаєте новину «Школярам дозволили навчатися дистанційно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі