пʼятниця, 08 вересня 2017 06:10

Сина загиблого військового заборонили вітати на 1 вересня

— На Перше вересня діти пішли з ­орденами тата. Старший — у четвертий, а молодший у перший клас. Заступник військового комісара приїхав, аби привітати меншого, що став школярем. Але йому не дозволили, — говорить Юлія Попович, 29 років, із села Морозів­ка Баришівського району Київщини.

1 вересня дирекція сільської школи заборонила представнику військового комісаріату привітати на святковій лінійці 6-річного Іллю Поповича. Він із братом 9-річним Кирилом — сини добровольця АТО Дениса Поповича. Воїн загинув 22 січня 2015‑го в селищі Опитне біля Донецького аеропорту. Його ім'ям назвали школу в Морозівці.

— Учителі сказали, що інші діти образяться. Військовий попросив вивести дитину із строю. Привітав за школою, — продовжує Юлія Попович. — У селі ми єдина сім'я загиблого атовця. Не думаю, що інші діти були би проти, якби нагородили синів людини, на честь якої названа школа. Пізніше в закладі вибачилися. Але пояснюють, що не могли допустити нагородження на лінійці. Бо вона триває тільки 30 хвилин.

В Ужгороді в перший клас навчально-виховного комплексу "Престиж" мала піти донька родини Борушко. Вони переїхали в місто з Донецька 2014 року. Перед 1 вересня від сім'ї почали вимагати 2,5 тис. грн на ремонт класу. Коли Борушки відмовилися платити, де­які батьки порадили їм забиратися з міста, ображали за вживання російської мови.

— Частина батьків захотіли ще один кондиціонер у клас, розвивальну дошку за 23 тисячі, оновити санвузол, перетягнути меблі, докупити парти, — каже Олександра Борушко, 34 роки. — Нам дзвонили з проханням дати гроші. Ми пояснювали, що в нас ситуація нестабільна. Погодилися здати на канцелярію. Після четвертого дзвінка розмови почали записувати. Вчителька заявила, що неправильно відмовлятися. Морально тиснули. Казали, що дитині не буде парти.

Після скандалу родина переїхала в Київ. У столиці віддали дитину до першого класу.

— Збирати гроші вирішив батьківський комітет. Керівництво школи до цього не має відношення, — говорить директор НВК "Престиж" Наталія Гриценко, 59 років.

Дітей виганяють з уроків у школі села Корчак Житомирського району. Бо батьки не підписали індивідуальних планів навчання, кажуть у закладі.

— Дітей жене з уроків директор Ольга Ярошовець і начальник відділу освіти Тетерівської об'єднаної територіальної громади Віктор Весельський, — говорять батьки.

Перед навчальним роком сільрада вимагала ліквідувати навчальний заклад. Корчак входить до об'єднаної територіальної громади з центром у селі Тетерівка. Учнів хотіли перевести туди. Школу не закрили за рішенням суду.

16 першокласників отруїлися у шкільній їдальні в райцентрі Зарічне Рівненської області 4 вересня.

Усі перебувають у ­лікарні. Їдальню закрили. Спеціалісти Держспоживслужби виявили низку санітарних порушень.

Російський школяр влаштував стрілянину в класі

У вівторок у російській Івантіївці Московської області дев'ятикласник 15-річний Михайло Півнєв влаштував стрілянину в школі. Приніс у клас пневматичну рушницю, сокиру та димові гранати. Вистрелив в обличчя 39-річній учительці інформатики і поранив її сокирою. Вона в лікарні. Каже, ніколи з хлопцем не конфліктувала. Постраждали також троє його однокласників, коли стрибнули з вікна другого поверху. Їх госпіталізували з переломами.

— Кричав, що зараз влаштує тут масакру, — розповідає однокласниця Півнєва. — Кидав гранати, стріляв. Хотів помститися за те, що його ображали.

Сказав однокласникам попередити всю школу. Ті побігли до директорки. Вона їм не повірила.

Михайло захоплювався історією стрілянини в американській школі "Колумбайн" 1999-го. Тоді старшокласники Ерік Харріс та Ділан Кліболд убили 13 людей і поранили 37. Хлопець публікував фото вбивць, носив такий самий одяг. У понеділок увечері сказав подрузі, що завтра влаштує теракт. Збирався дочекатися 11 вересня, але не витримав. Сестрі пояснив, що готувався три роки і більше чекати не може. Ні сестра, ні подруга не сприйняли його слова серйозно.

Півнєва затримали. Хлопцю призначили психіатричну експертизу.

Оксана СНІГУР

Зараз ви читаєте новину «Сина загиблого військового заборонили вітати на 1 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі