вівторок, 03 липня 2012 06:00

Схил Андріївської церкви укріпили металевою сіткою

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  10 квадратних метри землі з пагорба Андріївської церкви в Києві сповзли через сильну зливу. Причина — під час ремонту узвозу не дотрималися рекомендацій з облаштування дренажної системи, вважають чиновники
10 квадратних метри землі з пагорба Андріївської церкви в Києві сповзли через сильну зливу. Причина — під час ремонту узвозу не дотрималися рекомендацій з облаштування дренажної системи, вважають чиновники

Комунальники укріпили схил пагорба Андріївської церкви на столичному Андріївському узвозі. У ніч на 27 червня там обвалився ґрунт. Через сильний дощ на проїжджу частину сповзли 10 кв. м землі та металеві конструкції укріплень. Зараз місце зсуву накрили металевою сіткою та укріпили її півметровими штирями. Обвалену землю вивезли.

— Когда случился обвал, где-то пять "кубов" насыпной земли просто съехали со склона. Утром одним из первых прихожу на работу. Иду, а в руках картины, ничего не вижу, тут бац, под ногами какое-то болото. Я смотрю, а это грязь со склона, вся на месте, где продаю, — каже у понеділок художник Микола. Прізвище не називає. За два кроки від нього місце, де стався зсув. — Це як селевий потік. Уночі, напевно, води стало забагато і схил не витримав, пішов униз. Землю затримала огорожа, на ній були купи дерну та металеві штирі із сіткою, якою укріпляли схил до цього. Земля всю дорогу перекрила, то ми самі спочатку відкидали.

До художника підходить продавець картин 50-річний Іван Кисляченко. Має рідкі вуса. Ідемо подивитися на місце зсуву. Показує на сантиметрові тріщини на сірому паркані.

— Зразу, як тільки взнали про зсув, то приїхали дядьки з місцевого жеку. Так вони в краватках та костюмах грязь кидали на тачанки, нам лопати вручили. Не було б Євро, напевно, ніхто не прийшов би сюди, а так, щоб не получити наганяй, то за ранок усю землю зібрали. Хоч це є задвірки Андріївського узвозу, але місце добре видно з оглядової площадки.

На сьогодні місце обвалу затягнули чорною сіткою-рябицею. Біля підніжжя паркану лежать іржаві металеві штирі, якими була закріплена стара сітка. На асфальті та бордюрах — засохле болото. На місці зсуву також розчистили дренажний рівець.

— Ми тепер боїмося, що церква сповзе. До цього ні разу не було проблєм, тіко трактори звідти падали. Ото стоїть там, щось ремонтує, а тут раз колесом посунувся, й уже внизу. А щоб сама земля обвалювалася, то такого не було. А як Андріївський зараз зробили? Все тяп-ляп. Ось підіть по вулиці, ні одного смітника немає. А на час відкриття, то кожні пару метрів були. Вони, напевно, не ремонтували, а бабки відмивали. За десяток років, скільки ремонтують церкву, не можуть навіть нормально укріпити склон. А якби обвал стався вдень, коли народ тут є? Передавило б необережних — і всьо, капут.

Можливою причиною зсуву на пагорбі є недотримання рекомендацій з облаштування дренажної системи пагорба, кажуть чиновники. Укріпити його змусили фірму, що проводила цього року ремонтні роботи.

Андріївську церкву побудували XVII ст. на честь приїзду імператриці Єлизавети до Києва. Зараз вона в аварійному стані, тому закрита на ремонт. Дзвіниці там немає.

Зараз ви читаєте новину «Схил Андріївської церкви укріпили металевою сіткою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі