вівторок, 03 квітня 2012 07:45

Шестеро моряків рік просиділи у грецькій в'язниці

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Старший механік судна ”Генерал Аршинцев” Олександр Мітюра у столичному аеропорту ”Київ” обнімає дружину Ганну. Вони не бачилися рік і сім місяців
Старший механік судна ”Генерал Аршинцев” Олександр Мітюра у столичному аеропорту ”Київ” обнімає дружину Ганну. Вони не бачилися рік і сім місяців

— Папа, ты вернулся! — минулої суботи в Керчі 4-річний Данило зустрічає батька Олександра Мітюру, 38 років. У чоловіка течуть сльози.

Олександр рік був у грецькій тюрмі. Його та ще дев'ятьох членів екіпажу судна "Генерал Аршинцев" звинуватили в контрабанді сигарет. 10 березня цього року виправдали всіх, крім капітана Петра Мірошниченка. Йому дали шість років ув'язнення.

До столичного аеропорту "Київ" у п'ятницю приїжджає віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Він — почесний голова фонду "Ассоль", який допомагав ув'язненим морякам. Доки чекають на літак, Сергій Тігіпко підходить до 34-річної Ганни Мітюри, дружини Олександра.

— Сколько не виделись? — тихо питає.

— Год и семь, — відповідає.

Вона приїхала до Києва в п'ятницю зранку, півдня в аеропорту. Привезла чоловікові шкіряну куртку й дві сумки з їжею — відбивні та смажені бички.

Ганна вішає куртку на руку. Весь час дивиться на сумки, що поставила на лавку за спиною.

— Хоть Тигипка живого увидела, — каже Ганна. — А то ж тільки по телевізору. В якійсь передачі він казав, що улюблена країна для відпочинку — Греція. Як чую це слово, то мене аж підкидає.

Із дверей аеропорту по одному виходять шестеро членів екіпажу. Двоє у светрах. Ганна підбігає до чоловіка, обнімаються. Олександр бере її на руки.

— Ну, какие там условия? Тюрьма есть тюрьма, с другими сравнить не могу, не сидел,  — каже 58-річний Володимир Шерстюк, другий механік. — Годували тричі на день. Раз на тиждень давали апельсин або банан. До їхнього дефолту фрукти давали двічі на тиждень.

Моряки просять у Ганни сигарет, усі закурюють. Кажуть, у тюрмі найдешевша пачка коштувала $3,5. Для них це була розкіш.

Торік 21 березня корабель повертався з турецької частини Кіпру в Албанію, завантажений сигаретами.

— Ішли через Коринфський канал. Там зламалися, течією віднесло до територіальних вод Греції. Підійшов грецький патруль і нас звинуватили в незаконному перебуванні на території країни. Відбуксирували до берега. А там обманом змусили вийти з корабля. Сказали, наше посольство в курсі. І що потрібно підписати папери. Ми поїхали в чому були, без речей. Усіх забрали в тюрму, — розказує Володимир Шерстюк. — Мови не знаємо, перекладача дали такого, що ні він, ні ми нічого не розуміли. Підписували все, що нам давали.

Грецька сторона запропонувала кожному українцю заплатити $30 тис. застави. Потім цю суму зменшили до $3 тис. Троє членів екіпажу повернулися додому торік улітку, родичі знайшли гроші. Шестеро залишилися в тюрмі: боцман Олег Яковлєв, третій механік Андрій Лосєв, старший механік Олександр Мітюра з Керчі. І севастопольці — матроси Андрій Гавриленко і Сергій Надь, другий механік Володимир Шерстюк.

— А в нас таких сум немає. Я в декреті була з сином. Потім пішла працювати на фірму до родича, пам'ятники продавала, — каже Ганна Мітюра. — Я стільки виплакала, курити сильно почала. Малий бачив, що за іншими дітьми приходять батьки і весь час питав: "А де мій тато?".

Ганна каже, їм із чоловіком дозволяли спілкуватися телефоном.

— Як йому там жилося, не розказував, він скритний.

Ганна — єдина, хто з родичів приїхав у столицю зустрічати моряків.

— В інших дружин немає на дорогу грошей.

Олександр Мітюра вперше поїхав заробляти за кордон. До того працював на риболовецькому судні в Керчі. Власники "Генерала Аршинцева" пообіцяли добре платити. У серпні 2010-го пішов у перший рейс. Із того часу ніхто із команди не отримував зарплатню.  Олександр підрахував, що компанія йому заборгувала близько $50 тис.

— Я мріяла, що ремонт на кухні зробимо, ліжко нове купимо, — каже Ганна. — Він просив, щоб я йому шкарпетки й труси передавала. Представники фонду відвозили.

У понеділок стало відомо, що судновласник готовий відшкодувати збитки за весь час роботи українським морякам. Його прізвища не називають. Він громадянин України.

— Він не хоче шуму, готовий за все заплатити, — говорить Олександр Мітюра.

Зараз ви читаєте новину «Шестеро моряків рік просиділи у грецькій в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі