четвер, 22 липня 2021 10:55

"Щеплюватися треба, доки немає великої хвилі захворюваності"

 

Від ковіду вакцинуватимуть усіх дорослих

21 липня в Україні стартував п'ятий етап вакцинації від коронавірусу. Усі дорослі, старші за 18 років, можуть зробити щеплення в найближчому пункті чи центрі масової вакцинації, повідомляє міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Понад 25% українців щепилися. Майже 10% готові до цього. 30% хочуть лише той препарат, який колють народним депутатам. 35% проти вакцинації. Такі дані опитування, проведеного на сайті Gazeta.ua. У ньому взяли участь 1300 осіб.

— Багато українців відмовляються, бо їх лякає інформація про побічні дії препарату — тромбоз чи смерть. Якщо така реакція була хоча б в од­нієї людини, кожен починає хвилюватися та приміряти її на себе, — каже лікар 41-річним Тарас Жиравецький. — Чимало людей думають, що у вакцині є чип, який їм хочуть уживити. А потім — контролювати. В подібну брехню вірять більше, ніж у доведену медиками інформацію. Така ж ситуація з вигадками, що антитіла після коронавірусу зникають за три місяці.

Щепленню не довіряють, бо люди не проходять перед ним жодних обстежень. Часто питають, чи потрібне воно, щоб дізнатися — чи не є в групі ризику на побічні дії. Обов'язкова перевірка була би доцільна, але Україна не потягне таких витрат.

Великий плюс — у нас можна обрати вакцину. В Росії є лише одна. В нас — три. Наприклад, якщо на роботі щеплюють одним препаратом, а вам він не подобається, йдете в лікарню й отримуєте інший.

Які будуть наслідки того, що понад третина українців не бажають щеплюватися?

— Можливо, ніяких. Вже перехворіли більш як 2 мільйони наших громадян, за офіційними даними. Неофіційно — майже 10 мільйонів. Це своєрідна природна вакцинація. Ризик захворіти вдруге — мінімальний. Провів власне опитування. 4200 людей написали, що хворіли коронавірусом. З них 50 перенесли інфекцію двічі. Молодь не входить до групи ризику важкого перебігу.

Багатьох лякає інформація про побічні дії препарату

Коли зможемо сказати, що країна має колективний імунітет?

— Коли перехворіють 70–80 відсотків українців, вірус не матиме шансів на поширення. Вакцинація колективного імунітету не виробить. Бо ці люди все одно хворітимуть. У Великій Британії майже 30 тисяч нових випадків. Попри те, що провели вакцинацію. Але вони щепили людей за 60 років. Зараз там хворіють переважно молодші. Із них мало хто потрапляє в лікарню. Смертність низька. Тобто, старших захистили. В більшості молодих після хвороби антитіла лишаються понад рік. Вакцина за рівнем захисту — на другому місці. Зараз у Євросоюзі підвищується захворюваність. Бо країни були на жорсткому локдауні й порівняно з Україною, там перехворів менший відсоток населення.

Чому третина українців готова щеплюватися лише препаратом, який кололи нардепам?

— Люди хочуть для себе найкращого. Бо нардепам кололи ті препарати, якими щеп­люють у країнах "Великої сімки" — Німеччині, Франції, Італії, Японії, Канаді, Великій Британії та США. Хоча не всі вони отримали "Пфайзер". Частину щепили "Коронаваком", частину — "Астразенекою". Можливо, причина й у тому, що для подорожей потрібен паспорт вакцинації. Його дають після щеплення не всіма вакцинами.

Зараз ходять розмови про третю дозу "Пфайзера". Доцільно її колоти?

— Виглядає, як бажання компанії видати бажане за дійсне. Триває дискусія. Обговорюють і питання про використання різних комбінацій вакцин. Раніше це було заборонено.

Скільки часу захищають вакцини?

— Від трьох місяців до року. Чітко сказати важко, бо сама вакцинація розпочалася недавно. Питання вивчають. Раджу щеплюватися, коли немає великої хвилі захворюваності. Щоб за 21 день виробився імунітет.

50 із 4200 захворіли повторно

Яка з трьох вакцин, які є в Україні, найкраща?

— Усі хороші. Різняться за принципом дії. Головне, що після них антитіла виробляються практично в усіх пацієнтів. Як реагуватиме організм на появу нового штаму — побачимо. Зараз маємо стабільну ситуацію. Кількість хворих коливається, але стрибків немає. Коли буде тисяча-півтори госпіталізованих за день, можна говорити про початок нової хвилі.

"Пфайзера" для всіх охочих не вистачає

Препарат проти коронавірусу "Пфайзер" почали використовувати в Центрах масової вакцинації. Першими щепили жителів Чернігова — 10 липня.

— Міністерство охорони здоров'я намагається щепити якомога більше українців, але бракує препаратів, — каже координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк, 55 років. — Зараз у Центрах масової вакцинації доз "Пфайзеру" недостатньо, щоб уколоти його всім. В пріоритеті — літні люди та із супутніми хворобами.

В київському Центрі вакцинації "Пфайзером" щеплюють старших за 60 років, за попереднім записом через "Хелсі. Мі" (медичний портал, де можна записатися на прийом до лікаря. — ГПУ). У порядку живої черги цим препаратом не вакцинують.

Чергову партію "Пфайзера" чекають на кінець липня. Має надійти майже мільйон доз. У МОЗ пропонують використати наявні залишки для першого щеплення. Друге зробити з нової партії.

— Але бути впевненими, що препарат приїде в зазначені терміни не можна, — говорять у міністерстві. — І, насамперед, ним вакцинуватимуть пріоритетні групи: літніх людей, колективи компаній, освітян, соціальних і медичних працівників, працівників органів центральної влади й органів місцевого самоврядування.

2 мільйони доз американської вакцини "Модерна" доставили в Україну. 18 липня її передав уряд США за програмою "Ковакс". Щеплюватимуть препаратом організовані колективи з попередніх етапів вакцинації. Після повного курсу отримають міжнародний сертифікат про проведення вакцинації.

Зараз ви читаєте новину «"Щеплюватися треба, доки немає великої хвилі захворюваності"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі