пʼятниця, 25 жовтня 2019 05:21

"Сенсей" був при пам'яті, тверезий"

Автор: FACEBOOK.COM/ЮРИЙ БУТУСОВ
  Ветерану Віктору Дегтярьову відірвало два пальці під час операції зі звільнення Іловайська 10 серпня 2014 року
Ветерану Віктору Дегтярьову відірвало два пальці під час операції зі звільнення Іловайська 10 серпня 2014 року

22 жовтня на ­столичній вул. Пушкінській від осколків гранати загинув ветеран російсько-української війни 53-річний Віктор Дегтярьов на позивний "Сенсей". Смертельне поранення отримав і киянин Михайло Микитин, 42 роки. Також кілька осколків влучили в дівчину, яка стояла через дорогу.

Чоловіки сиділи на східцях будівлі Національної спілки композиторів України. У руках у Дегтярьова нібито був вибуховий пристрій, за словами свідків. Він несподівано спрацював.

— Основною версією залишається необережне поводження з гранатою. Ми оглянули місце події. Виявили залишки алкогольних напоїв, — каже керівник столичної поліції Андрій Крищенко, 46 років. — Також за місцем мешкання загиблого ветерана вилучили запал від бойової гранати.

— Я не знаю, що спонукало підрив. Ми близько 18:00 зустрілися біля кафе, спілкувалися 20 хвилин, — говорить товариш Сергій Тищенко. — "Сенсей" був при пам'яті, тверезий. Розповідав, що почав перевозити речі дітей.

Віктор Дегтярьов родом із Росії. З початку 2000-х він із родиною жив у Києві. Був тренером із китайського рукопашного бою саньда у Федерації кунг-фу.

Коли почалася війна — зібрав групу "Купол" із ветеранів морської піхоти та спецпризначенців. Займався розвідкою в добровольчому батальйоні "Донбас" Національної гвардії.

"Саме "Купол" був попереду в першому бою батальйону в ході Іловайської операції, — пише журналіст Юрій Бутусов у "Фейсбуку". — 10 серпня поблизу села Третяки противник влаштував засідку. Загинули п'ятеро наших воїнів. А Віктор вижив. Він прийняв на себе автоматну чергу. Кулі пошматували праву руку, відірвало два пальці".

Учасником бойових дій Дегтярьова визнали 2017-го. Торік 7 серпня Віктор отримав другу групу інвалідності.

Останні два тижні Дегтярьови жили в приміщенні, яке орендує благодійний фонд "Купол". Віктор — його засновник.

— Свого житла в сім'ї немає. Разом із ним в офісі жила дружина Олександра, 14-річний син і 5-річна дочка, яка ледь оговталася від пневмонії, — каже Бутусов. — Старшій дочці 17 років, вона поїхала вчитися за кордон.

Побратим підірвав себе гранатою

Ветерана війни Валентина Гонтара із групи "Купол" знайшли мертвим 4 серпня 2017 року неподалік від озера Нивка в дачному селищі Катеринівка на околиці Києва. У нього були численні травми обличчя, рук і грудей.

Поліція припустила, що чоловік скоїв самогубство, лігши на гранату. Рідні та близькі не погодилися з версією про суїцид. Правоохоронці перекваліфікували справу із самогубства на умисне вбивство. Однак розслідування в цьому напрямку не просунулося.

Зараз ви читаєте новину «"Сенсей" був при пам'яті, тверезий"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі