вівторок, 23 січня 2018 07:30

Семеро українців загинули в готелі афганського Кабула
7

Під час штурму захопленого терористами готелю в афганському Кабулі почалася пожежа. Люди зв’язували простирадла, щоб спуститися поверхом нижче й урятуватися з вогню
Фото: REUTERS
Під час терористичної атаки на 5-зірковий готель у столиці Афганістану Кабулі загинули щонайменше семеро українців. Оприлюднено фото шістьох. На фото бортпровідниця Ірина Медічева
Бортпровідниця Катерина Пасенчук
Пілот Роман Власов
Пілот В’ячеслав Шишаков

"Не хотів тобі говорити. По новинах все одно побачила б. Зай, пишу тобі правду, тільки без істерики. Добре? Я цілий, живий, здоровий. Сьогодні всю ніч нас тримали терористи в готелі. Зараз ми на базі НАТО, все добре, обійшлося. Скоро буду дома", — написав дружині Олені Тарас Курінний. Він — один із українських бортпровідників, які зупинилися в готелі "Інтерконтиненталь" у афганській столиці Кабул під час нападу талібів.

21:00 у суботу 20 січня група озброєних людей захопила 5-зірковий готель "Інтерконтиненталь" у столиці Афганістану Кабулі. У будівлі були 150 осіб, із них — 41 іноземець. 12 год. утримували заручників. Загинули більше 40 людей, серед них — дев'ять українців. Відповідальність за напад взяла на себе терористична організація "Талібан".

"Інтерконтиненталь" — один із двох готелів класу "люкс" у місті. На вихідних приймав міжнародну конференцію програмістів. Добре укріплений від зовнішнього штурму. Терористи влаштували напад зсередини.

Удень через кухню невідомий проніс коробку. Вона була підозріла, розповідають працівники готелю.

— Я запитав, що там. Але мені відповіли: "Не твоя справа", — розповідає працівник кухні.

Увечері нападники зайшли в ресторан. Двоє були одягнені в цивільний одяг. Тривала вечеря.

— Я приніс їм їжу, вони подякували та зайняли свої місця. Дістали автомати та почали стріляти, — згадує 20-річний офіціант.

Вогонь вели з кількох точок. Одні розстрілювали людей у залі, другі — службу безпеки. Ті втекли без бою. Не мали досвіду, їх найняли три тижні тому, говорять співробітники готелю.

Терористи заходили ледь не в кожну кімнату, шукали людей і стріляли в них. Кидали ручні гранати. Поранені лежали годинами без будь-якої медичної допомоги.

Відомо про трьох терористів, за офіційними даними. Нападників було не менш як шість, розповів пресі один офіціант. Сам під час стрілянини заховався на балконі ресторану.

Штурм почався о 4:00 в неділю. Діяли афганські спецпризначенці та солдати НАТО. Біля будівлі стояли американські військові автомобілі з важкими кулеметами, кажуть очевидці. На шостому поверсі пролунав вибух. Спалахнула пожежа. Аби врятуватися, мешканці зробили мотузку з простирадл. Спустилися на балкон поверхом нижче.

"У результаті нападу загинули 44 людини, 19 отримали поранення. Серед загиблих є громадяни 14 країн, 10 працівників авіакомпанії "Kам Ейр". 14 співробітників зникли безвісти", — написав афганський журналіст Білал Сарварі з посиланнями на власні джерела.

Консул України в Таджикистані негайно вилетів до Кабула. З 2013 року він відповідальний за двосторонні відносини України з Ісламською Республікою Афганістан.

"Жахлива звістка з Афганістану. Рішуче засуджую терористичну атаку в Кабулі. Щирі співчуття рідним і близьким загиблих. На жаль, є небезпека, що українців серед загиблих може бути більше. Ведеться постійна робота з владою на місцях", — написав міністр закордонних справ України 50-річний Павло Клімкін.

Загинули щонайменше семеро українців, за останніми даними. Є повідомлення, що їх дев'ять. Серед загиблих — двоє пілотів ­авіакомпанії "Українські крила". Працювали на "Кам Ейр"за наймом. Один із пілотів — 44-річний В'ячеслав Шишаков родом із Первомайська Харківської області. Другий — Роман Власов.

У нападі загинули дві українські стюардеси. Обидві також працювали в "Кам Ейр". Луганчанка 27-річна Ірина Медічева жила в Києві. Була бортпровідницею в українській авіакомпанії "Ютар Ейр Юкрейн" з 2016 року (нині "Азур Ейр Юкрейн". — ГПУ).

Катерина Пасенчук народилася в Кропивницькому. Мешкала в Борисполі. Останній її допис у соцмережі — просить зібрати гроші на лікування подруги Даші, яка мала рак мозку.

— Вона добра і світла людина. Вони з Ірою — найкращі. Дуже добрі. Важко повірити, — розповідає подруга й колега Катерини Ксенія Даценко.

У четвер минулого тижня посольство США попередило про небезпеку для готелів у столиці Афганістану. "Маємо інформацію, що екстремістські групи планують напад на готелі у Кабулі", — йдеться у повідомленні. Попереджали також про напади на інші громадські установи.

Зараз ви читаєте новину «Семеро українців загинули в готелі афганського Кабула». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі