вівторок, 15 січня 2019 00:15

Селяни вигнали священика

У селі Лукашівка Літинського району Він­ницької області прихожани заблокували двері церкви. Її настоятель 59-річний Федір Розторгуєв не погодився перейти до Православної церкви України.

— По селі веде пропаганду, що владика Симеон — Іуда і розкольник, а Москва — наша родіна. Каже прихожанам, якщо пере­йдуть в українську церкву, то будуть усі заново перехрещуватися і проходити обряд вінчання. Люди лякаються, — говорить місцевий 47-річний Віталій Данилюк.

12 січня селяни зібралися на збори.

— Їх зірвали. Фактично вони не відбулися через балаган. Частина людей, які пішли за священиком, продовжили збори в церкві, а частина прихожан залишилися в будинку культури. Священик Московського патріархату привіз чужих людей з інших сіл трьома автобусами, — каже прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ Владислав Демченко, 41 рік. — Точно за такою схемою відбулися збори у селі Вінницькі Хутори. Теж навезли людей автобусами. Вони залюлюкали-покричали, і сільський голова припинив збори. На майбутнє — збори релігійної громади мають відбуватися виключно за паспортами. Так буде розумніше.

Настоятель церкви від Московського патріархату Федір Розторгуєв зрізав замки на дверях храму. Виступив проти лічильної комісії. Пропонував голосувати руками.

— На наших зборах проголосували 138 людей за перехід до нової церкви, а в них — 28 осіб за перехід до російської церкви, — продовжує Демченко. — У нас більшість вийшла в будь-якому разі. Владика Симеон каже, що маємо написати клопотання на ім'я нашого батюшки. Зачитуємо наше рішення. Подаємо списки людей. Якщо він не підписує, то несемо протокол зборів у патріархат. Нам призначають нового батюшку і на тому все. Самовільно він не може захопити церкву, бо наймана людина.

Настоятель зірвав купол із храму

Ієрей Російської православної церкви 45-річний Віктор Парандюк зірвав купол із храму Олександра Невського, що стоїть на території поліцейського училища у Вінниці. Забрав із церкви всі ікони.

— 28 грудня 2018-го вступив у дію закон, що забороняє служіння священиків Московського патріархату у військових формуваннях, — каже 52-річний Олександр Залізняк, начальник Вінницького професійного училища Департаменту поліції охорони. — Я попередив настоятеля — якщо церква не перейде в ПЦУ, йому доведеться звільнити приміщення. Він не захотів. Договір із ним розірвали.

Храм Олександра Невського належить Вінницькому вищому училищу Департаменту поліції охорони. Зараз служби в ньому не проводять.

— Коли начальник училища заборонив богослужіння — ми покинули територію церкви, — говорить Віктор Парандюк. — Металевий купол "Булат" забрали із собою. 15 років тому його купили за зібрані гроші громади. Ікони теж належать громаді. Зібрали речі протягом тижня.

Прихожани Російської православної церкви планують будувати нове приміщення. На ньому встановлять зрізаний купол.

— Ми залишили в старій церкві піаніно, диван, усі розетки та вимикачі, металопластикові вікна. Це все також купували за пожертви, — додає Парандюк.

Богдан БАРАБАНОВ

Зараз ви читаєте новину «Селяни вигнали священика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі