четвер, 12 лютого 2009 19:32

Із доріг заберуть ритуальні знаки

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Прикручений до дерева скорботний вінок на місці загибелі киянина В’ячеслава Березки. Вінок прикріпила на столичній вулиці Юрія Кондратюка родина покійного. Чоловіка вбили взимку 2008 року. Вінок висить дотепер
Прикручений до дерева скорботний вінок на місці загибелі киянина В’ячеслава Березки. Вінок прикріпила на столичній вулиці Юрія Кондратюка родина покійного. Чоловіка вбили взимку 2008 року. Вінок висить дотепер

У центрі селища Рудно неподалік Львова обабіч траси стоїть меморіальна плита із вигравіруваним портретом хлопця, датами його народження й смерті. Два роки тому на цьому місці загинув 24-річний Юрій Романюк — його збив нетверезий водій. Пам"ятний знак хлопцеві встановили батьки.

— Я часто тут буваю, — каже батько Юрія Адам. — Завжди є квіти, свічечку ставимо.

Адам знає про рішення Укравтодору й Департаменту ДАІ демонтувати ритуальні знаки з дорожніх узбіч.

— Особисто я проти цього, — додає Адам. — Нехай би усім горе-водіям це було нагадування, що вони коять на дорогах.

Працівники Служби автомобільних доріг Львівщини підрахували: у регіоні 379 пам"ятних знаків. Процедура їх демонтажу не така проста, як здається, кажуть вони. Для цього потрібен припис прокуратури чи ДАІ.

— Йдеться про ритуальні пам"ятники на місцях дорожньо-транспортних пригод із летальними наслідками, — пояснює "ГПУ" заступник директора Служби автомобільних доріг Львівської області Богдан Левик, 53 роки. — Але взяти й за день демонтувати всі ритуальні об"єкти не можна. Зараз працюємо, аби люди не встановлювали нових знаків і самі демонтували ті, які є.

— Не на всіх хрестах чи пам"ятниках вказано особу, в пам"ять про яку його встановили, — каже старший інспектор відділу організації дорожнього руху управління державтоінспекції у Львівській області Юрій Клонцак. — Тому тяжко буде розшукати власників усіх цих об"єктів.

Диякон архікатедрального собору Святого Юра Павло Дроздяк пояснює: пам"ятні знаки, хоч і виконують кілька місій, але встановлені вони самовільно, без благословення.

— З однієї сторони вони свідчать про біль і прагнення пом"янути близьку людину, — каже Павло Дроздяк. — З іншого, хрест брудний і закинутий при дорозі свідчить про плюндрування християнських цінностей. Добре було б перенести ці знаки в якесь одне місце, не викидатимуть же їх.

— Правильне рішення. Не може бути дорога суцільним цвинтарем, — каже 27-річний львів"янин Олександр Богало. — Щиро співчуваю родичам загиблих. Але для вшанування пам"яті є цвинтар.

— Хрестів та пам"ятників багато по всій Україні, — розповідає 31-річний далекобійник Павло Остап. — Але стільки, як на Закарпатті, ще ніде не бачив. Там на місцях аварій зводять каплички. А десь років два-три тому, коли Ющенко мав приїхати на Закарпаття, частину хрестів там демонтували. Казали, аби президентові не кидалася в очі висока аварійність у регіоні.

46-річний біоенергетик Михайло Пашинський зі Львова додає: хрести на дорогах наганяють страх.

— Енергію смерті, яка мала би бути на цвинтарі, ми виносимо на дорогу, — пояснює чоловік. — Краще відправити на цьому місці молебень, але не лишати знаків.

— Я їжджу на мотоциклі. Бува, вискочиш на трасу і хочеться піддати газу до упору, пронестися із вітерцем. А вінок чи могилка обабіч дороги стримують. Учора вилетів на трасу в сторону Великих Сорочинець — і на газ. А на повороті за Біликами глянув на вінок обабіч — і по тормозах. Думаю: "Куди ж я лечу?", — розповідає "ГПУ" 22-річний Юрій із Миргорода.

Укравтодор підрахує кількість ритуальних знаків на всіх дорогах України. У Житомирській області їх 301, на Полтавщині — 215. У Криму і в Кіровоградській області — 155 і 135 відповідно. На Херсонщині — 98.

Зараз ви читаєте новину «Із доріг заберуть ритуальні знаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі