вівторок, 12 квітня 2011 08:45

Розкопали останки дев'ятьох солдат

Автор: фото: Ігор ФІЛОНЕНКО
  Начальник Кобеляцького райвідділу міліції на Полтавщині Сергій Терела з підлеглим розглядають солдатський жетон, який знайшли біля села Світлогірське у Полтавській області
Начальник Кобеляцького райвідділу міліції на Полтавщині Сергій Терела з підлеглим розглядають солдатський жетон, який знайшли біля села Світлогірське у Полтавській області

Біля села Світлогірське Кобеляцького району на Полтавщині місцевий житель металошукачем на території гранітного кар'єру виявив поховання радянських воїнів. Звідти, крім останків дев'ятьох загиблих, дістали гвинтівку Мосіна, кулемет Дегтярьова, багато набоїв.

Біля розкопок у четвер стоїть гурт міліціонерів. Кілька чоловіків копають, дістають кістки та набої на поверхню. Викладають на білі поліетиленові мішки. Розкопками керує місцевий краєзнавець Володимир Підбуртний:

— Чоловік, що знайшов останки, заробляє на життя пошуком металолому, — розповідає. — Обстежував ліс. Прилад почав пищати. Він розкопав землю на півметра і побачив залізний шолом часів Великої вітчизняної війни. Зразу побіг у сільраду.

Припускають, загиблі були кавалеристами, бо на чоботах шпори. Також у поховання знайшли комсомольський квиток.

— Прізвища не розберем, чорнило розмите, — зітхає краєзнавець.

Комсомольський квиток виданий у місті Стародуб Російської Федерації. Крім того, в одному з поховань виявили солдатський жетон. На ньому чіткий напис: "Орловская область, Заньковский сельсовет, колхоз "Заря Свободы". Прізвище людини написано нерозбірливо.

До гурту підходять двоє жінок. На руках у них рукавиці.

— Це я дружину покликав і медсестру місцеву — поможуть кості зібрати, — пояснює дільничний Віктор Тимцуник.

— Боже, як жалко, аж плакати хочеться, — зітхає одна із жінок.

— А оце гільза з німецького парабелума, — вибирає одну з купи гільз та набоїв Володимир Підбуртний. — Думаю, це німці робили контрольні постріли. Певно, вони ж наших і поховали. Аби хоронили місцеві, то зняли б із убитих чоботи. Чоботи в них хромові.

— Звернемося до Кобеляцького військового комісаріату, — каже Сергій Терела. — Вони зроблять запит у Стародуб. Постараємося встановити прізвища загиблих. Щоб родичі взнали, де їх прадіди поховані.

Оборонні бої під Світлогірським відбувались у вересні 1941 року.

Зараз ви читаєте новину «Розкопали останки дев'ятьох солдат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі