четвер, 11 травня 2017 07:00

Росіянам нема за що триматися

Дивлюся в інтернеті День Перемоги в Криму. У Севастополі мешкають родичі — цікаво.

Підлітки в червоних галстуках старанно відбивають стройовий крок по площі. Співають "Идёт солдат по городу". Мами в червоноармійських формах везуть у візочках немовлят у гімнастерках-­повзунках.

Пригадую інтерв'ю російського радянського письменника Даніїла Граніна, якому зараз 98 років. Розповідає, як уперше побував у Європі 1956-го у складі делегації. Поїздку на­звали "рейс Перемоги".

У Болгарії ще почувалися ­нормально. А у Франції, а потім Італії були шоковані. Ошелешено дивилися один на одного і не могли зрозуміти: де ж той прогнилий Захід, де людина людині — вовк? Коли в Парижі побачили жебрака, то зраділи.

— Як ми прозрівали і страждали, не розуміли і губилися, намагаючись зберегти обличчя, — каже письменник. — На Капрі двоє дідів стали співати нам неаполітанські пісні, і ми слухали їх із задоволенням. Якісь ідіотки з нашої делегації почали критикувати:"Та що ви їх слухаєте, наші співаки кращі!" Ми відповіли: може, і кращі, але ці старі навіть не співаки. "Зате наші чоловіки ліпші коханці за італійців", — не здавалися ті. За щось їм треба було триматися.

Дитячий військовий парад у Саратові називався "Войны не знали мы, но все же". Діти 5—6 років виструнчилися в стилізованій формі солдатів різних військ. На дитячій машинці до них під'їжджає хлопчик-"генерал", "командувач" параду. Вітається: "Здравствуйте, товарищи!" "Солдати" врізнобій на те: "Здравия желаем, товарищ генерал".

Обійшовши "військо", малий здає рапорт полковнику років 50–60. Потім дітлахи проходять строєм перед людьми похилого віку, карбуючи крок. Такого навіть у Радянському Союзі не було. Дитячі паради нині ­бувають хіба що в Північній ­Кореї.

У росіян нема нині справжніх героїв — на відміну від України. Маємо воїнів АТО, захисників Донецького аеропорту, бойових розвідників, артилеристів, снайперів, десантників. Ховаючи полеглих, стаємо на коліна. А вони своїх солдатів, загиблих на Донбасі, хоронять потай. Героями вважають терористів Моторолу та Гіві. Тому й проводять "паради" за участю школярів і вихованців дитсадків. Більше нема за що триматися, крім війни. Рано чи ­пізно вони її отримають.

Зараз ви читаєте новину «Росіянам нема за що триматися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі