вівторок, 23 лютого 2010 08:18

Рік навчання в коледжі коштує 50 тисяч доларів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  11-річна Євгенія Іванова з Ялти (у центрі) разом із батьком Віталієм (праворуч) розпитують у суботу про умови навчання Тіма Кешелла, заступника директора приватної британської школи ”Райдал Пенрос”. Позаду стоїть 8-річний Ярослав, брат Євгенії
11-річна Євгенія Іванова з Ялти (у центрі) разом із батьком Віталієм (праворуч) розпитують у суботу про умови навчання Тіма Кешелла, заступника директора приватної британської школи ”Райдал Пенрос”. Позаду стоїть 8-річний Ярослав, брат Євгенії

"Год обучения обойдется в 27 тысяч фунтов. Моих денег хватит на два года, — розповідає "ГПУ" 48-річна Ірина Прокоп"юк. — Але представники коледжу пообіцяли: за два роки, може, син навчатиметься безкоштовно. Якщо буде справлятися".

У суботу Ірина із сином 12-річним Володимиром приїхала із Феодосії в Криму до столичного готелю "Редіссон Сас Хотел". Директори 25 приватних шкіл Великої Британії в суботу й неділю зустрічалися в готелі з українцями, які бажають відправити дітей на навчання за кордон. Ірина Прокоп"юк хоче, аби син закінчив британський коледж.

10 хв. Володимир спілкується з представниками школи "Лансінґ". Ще годину проходить тестування в окремій кімнаті. Мати в той час п"є каву під дверима.

— Не відповів лише про множення раціональних чисел, не проходили ще цього в школі, — розповідає Володимир, вийшовши з кімнати.

Таку акцію в Києві проводять уп"яте. Організатори кажуть, щороку на навчання з України у Британію їдуть до 200 дітей і підлітків. Середня вартість року навчання у британській школі — $50 тис. Талановитих дітей обіцяють брати безкоштовно.

Батьки спілкуються з директорами шкіл переважно через перекладачів. Найбільше запитують про харчування та безпеку в школах.

Школа-пансіонат "Райдал Пенрос" розміщена в Північному Вельсі, на узбережжі Ірландського моря. Рік навчання в ній коштує 18 тис. фунтів стерлінгів.

— Нашому пансіонату 130 років, — розповідає Деббі Мак-Класскі, представниця школи. — Навчаються 400 дітей. Дві третини місцеві, решта — з усього світу. З Європи, Китаю, США.

Деббі демонструє фото школи — старовинний замок і маленькі будинки з акуратно вистриженими газонами. Щодня вісім уроків, із 8.30 до 17.00. Харчування чотириразове. Діти до 12 років живуть у кімнаті по двоє, ті що старші — самі. У кожному будинку — фортепіано. Учні ходять в однаковій формі.

Світлана Кавецька прийшла з двома дітьми. Відправлятиме за кордон доньку 12-річну Євгенію. Каже, туди ж згодом поїде на навчання 8-річний Ярослав.

— Готова викласти за це великі гроші. Бо освіта має бути якісною, — каже Світлана. — Знаю, яку школу оберу. У ній має бути якомога більше британців, багато уроків живопису. Хочемо там поступати в університет.

— Я теж хочу доньку відправити вчитися за кордон, — каже киянка 30-річна Олександра Вакалюк. — Але тут — дорого. У Швеції, наприклад, рік у пансіоні коштуватиме 600 євро.

Зараз ви читаєте новину «Рік навчання в коледжі коштує 50 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі