субота, 02 лютого 2008 07:05

П"яту ногу теляті відрізали за 20 хвилин

Вчені Харківської державної зооветеринарної академії провели унікальну операцію. У чистопородного теляти, яке народилося з п"ятьма ногами, відрізали зайву кінцівку.

— До цього в Україні не було таких спроб. Наукова література описує лише один випадок народження такого теляти. То було 1985 року. Тоді тварину приспали, — розповідає "ГПУ" завідувач кафедри хірургії зооветеринарної академії професор Дмитро Сарбаш.

Теля, яке назвали Астрою, з"явилося на світ 22 січня в найбільшому на Харківщині агрокомбінаті "Слобожанський", що в Чугуївському районі. Матір Астри, чистопородну молочну корову Герду, до господарства привезли з Голландії.

— Теличка народилася як треба, сама піднялася на ноги. Та ми побачили, що зі спини щось стирчить. Придивилися — матінко, то ж іще одна нога, — розповідає працівниця підприємства Марія Федорова. — Усі збіглися, почали роздивлятися, фотографувати на телефон.

Про незвичну тварину керівництво "Слобожанського" розповіло професорам Харківської зооветеринарної академії. Радилися, що робити, бо втрачати чистопородну корову не хотіли.

— Можна було залишити все так, як є, і хай буде, як буде, — продовжує професор. — Та з часом п"ята нога заважала б теличці все більше, і невідомо, чим би все скінчилося. Тому вирішили відрізати зайву кінцівку. Вивчили це питання. Ніде в літературі немає описів подібних операцій. Такі патології зустрічаються у тварин рідко. Спричинити її може і близькоспоріднене спаровування, і забруднене навколишнє середовище...

Медичне обстеження показало, що тварина здорова, а зайва кінцівка не зрощена з хребтом — росте з лопаток. До того ж вона неповноцінна, кістка слабка, трохи сильніша за хрящ.

— Ризик був, та ми наважилися на операцію, — каже Дмитро Сарбаш.

Оперували Астру 30 січня. Студенти, які готували її до операції, зголили шерсть навколо зайвої ноги, змастили йодом і зробили легкий наркоз та місцеву анестезію.

— Копитні важко переносять глибокий наркоз, тому, аби витримало серце тварини, знеболювання зробили найлегше, — пояснює професор Сарбаш.

Копитні важко переносять глибокий наркоз

Оперувала бригада з трьох хірургів. Астра перенесла все спокійно, болю не відчувала. За 20 хв. Дмитро Сарбаш відділив непотрібну п"яту кінцівку.

— Патологічний суглоб утворився достатньо глибоко, розсунув грудні відростки хребців. Нам вдалося його відділити. Операція пройшла з мінімальною травматизацією тканин. Ускладнень з боку всього організму не було, серйозної кровотечі теж, — розповідає професор. — Порожнину, що утворилася на місці суглоба, обробили антибактеріальними препаратами. Операційну рану закрили трьома поверхами швів: на глибоколежачі тканини, на середній шар і на шкірний покрив.

З операційної Астру вивезли під крапельницею. Через дві години вона прокинулася й намагалася бігати. Нині тварина почувається добре, ходить і має гарний апетит. Ще 10 днів учені та студенти академії спостерігатимуть за нею, вводитимуть знеболювальне.

Зараз ви читаєте новину «П"яту ногу теляті відрізали за 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі