вівторок, 17 серпня 2010 05:17

П"ятеро інтернатівців померли в Ніжині

Із 7 по 11 серпня померли четверо вихованців Ніжинського інтернату для дітей з ураженням центральної нервової системи й один дорослий. Шістьох дітей і вісьмох дорослих госпіталізували. У ніч на 16 серпня ще двох дітей доправили в інфекційне відділення міської лікарні з діагнозом гостра респіраторна вірусна інфекція.

— В інтернаті перебувають діти з 4 років, — розповідає 76-річний Володимир Левковський, головний лікар Ніжинської міської лікарні. — Через їх захворювання вони не отримують щеплення. Тому незахищені від різних інфекцій. Перша дитина в інтернаті померла 7 серпня, друга — 10-го, зранку 11-го — ще двоє. Туди виїхав наш лікар-інфекціоніст і потім розповів мені про ситуацію. Я розпорядився створити бригаду лікарів — з інфекціоністів, невропатологів і педіатрів. Вони негайно направилися до інтернату. Оглянули всіх вихованців. Під час огляду померла п"ята дитина. Клінічна картина свідчила про наявність вірусної інфекції.

Лікарі не можуть точно визначити, що спричинило смерть дітей.

— Відібрали зразки. Відправили на експертизу до обласної санстанції. Спочатку думали, що це грип. Потім ця версія відпала. Це і не менінгіт. Я розмовляв із патологоанатомом, який робив розтин. Попередній висновок — основна причина їх смерті серозно-геморагічна пневмонія, набряк мозку. Стан дітей, які перебувають у лікарні, задовільний.

Частина хворих перебувають у реанімації, інші — в інфекційному відділенні. Директор інтернату Олена Гармаш відмовляється спілкуватися з журналістами. На території закладу встановили охорону. Пропускають лише працівників і тих, хто проводить дезінфекцію.

— В інтернаті оголосили карантин. Дезінфікуємо приміщення, постільну білизну і речі хворих. Обстежуємо персонал, — коментує Станіслав Василенко, головний лікар Ніжинської СЕС.

Прокуратура порушила кримінальну справу за двома статтями — неналежне виконання обов"язків щодо охорони життя та здоров"я дітей, що спричинили смерть неповнолітніх, і неналежне виконання професійних обов"язків медичним працівником.

13 серпня до Ніжина приїхала заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман.

— Приїздила дивитися, які умови в нашому інтернаті, — розповідає на умовах анонімності одна з працівниць закладу. — Щойно вийшла з машини стала кричати на міліціонерів і охорону, що журналістів не пускали. Каже: "Вам робити нічого, наче в Ніжині злочинців нема. Йдіть розслідуйте". Тоді ходила кімнатами, із дітьми говорила. Сказала, що умови в нас жахливі, жара страшна. Кондиціонерів нема. Тоді розпорядилася, щоб глянули, чи є кондиціонери в кабінеті мера, його заступників. Було б добре, щоб у них зняли і нам поставили. Ну і на персонал кричала, що халатність допустили. Не одразу звернулися, як перше дитя померло. Потом із дітьми сиділа, малювала, писала. Питала, що передать Януковичу. А вони їй: хай накаже, щоб нас батьки звідси забрали. Ще Герман хвалилася журналістам, що хотіла б у нас санітаркою поробити. Але їй начебто тільки у вихідні дозволили це робити. Обіцяла, що ще приїде.

У Ніжині ходять чутки, що дитина, яка померла першою, інфекцію підчепила вдома, коли її забирали родичі. Ще кажуть, що діти могли померти через харчове отруєння. Третє припущення — смерті спричинило неправильне лікування.

Медики спростовують ці чутки.

Зараз ви читаєте новину «П"ятеро інтернатівців померли в Ніжині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі