понеділок, 22 лютого 2010 22:21

"П"ять сантиметрів уліво або вправо і дівчинка загинула б"

На п"ятиповерхівці в місті Кам"янка на Черкащині утворилася 9-метрова бурулька. Від даху вона опустилася до вікна на другому поверсі.

— Лід примерз до антенного кабелю. Якщо відірветься, її тим кабелем може захлиснути  у квартиру, — каже кам"янчанин Олександр Косюченко, 35 років. Він та ще кілька людей дивляться на гігантську бурульку. Лід висить за кілька метрів від входу до приватного стоматологічного кабінету.

Колишній учитель фізики Євген Джулай, 70 років, говорить: бурулька довжиною в 9 м важить приблизно 140 кг.

У понеділок уранці гігантської бурульки вже немає. У магазині неподалік продавці розповідають, що в неділю по обіді йшов дощ. Лід підтанув, бурулька впала на землю. Від гуркоту задзвеніли шибки. Але вікна та антенний кабель не пошкодило.

У Львові комунальники збивають бурульки з піддашшя. Тротуари та під"їзди перекривають стрічками. Розвішують листівки "Обережно, падає лід!".

Працівники комунального підприємства "Старий Львів" о 10.00 у четвер курять біля під"їзду 4-поверхівки на вул. Краківській, 20. Дивляться на дах, звідки звисають метрові бурульки.

— Сьогодні це наш третій будинок. За день можемо із 20 дахів почистити від льоду, — каже майстер Юрій Горошко, 23 роки. — Усе, хлопці, до роботи!

Робітники-покрівельники 66-річний Володимир Шелюх і Василь Герелей, 23 роки, беруть стару лопату, довгу дерев"яну палку і йдуть на горище. В Ольги, власниці квартири на останньому поверсі, беруть ключ від горища.

— Як нема доступу з горища, то бурульки треба збивати з вікна чи балкона квартир. Але часто жителі нас не пускають. Не хочуть, аби їм холоду напускали чи наслідили на коврах. Про лід, який завтра може впасти комусь на голову, не думають, — говорить Володимир Шелюх. — Але не всі такі. Торік в одній квартирі чаєм напоїли.

Василь Герелей чіпляє шнур-страховку за пояс, хреститься й лізе крізь люк на дах. Шелюх обмотує шнур довкола балки.

— Ще такого не було, щоби хтось зривався. Тьху-тьху-тьху, щоб не наврочити, — стукає по дереву. — Жінка раніше боялася пускати на роботу, але звикла. Снігу на дахах повно, ноги одразу мокрі. Жодні чоботи не рятують. Робота важка. А зарплата як була 800 гривень, так і лишилася.

20 хв. Василь Герелей збиває лід із даху. Юрій Горошко стоїть унизу, не пускає людей під будинок.

— Учора чистили на вуличці недалеко від Ратуші. Лід падав, зачепився за дріт, розбив вікно в помешканні. Терміново викликали столяра, аби все полагодив. Але скандал був неймовірний! Ніхто нас не хоче зрозуміти, а ми повинні розуміти всіх, — нарікає майстер.

Ідуть на вул. Валову в центрі Львова. Там немає доступу до піддашшя. Викликають машину з висувним кошиком.

— Година роботи такої коштує 180 гривень. А що за ту годину зробиш? Два-три будинки.

19 лютого о 9.30 у дитсадку "Дружня сімейка" на вул. Келецькій у Вінниці під вагою снігу з льодом завалилась альтанка. Під нею було п"ятеро дітей. Усім по 4 роки.

— Ми з другом проходили біля дитсадка. Почули сильний грохот, — розповідає очевидець Сергій. — Думали, сніг із даху впав. Помітили жінку, яка хватала за руки дітей, намагалася відвести їх подалі. Разом ще з кількома чоловіками почали розбирати шифер. Дістали дітей. У них були подерті обличчя та руки. Підняли крівлю та балки. Знайшли дівчинку, яка лежала між двома штирями. Хоч п"ять сантиметрів вліво або вправо і вона загинула б.

Дітей "швидка" забрала в лікарню. Надвечір усіх, окрім однієї дівчини з переломом ключиці, відпустили додому.

Після сильного снігопаду у школі села Спасів Здолбунівського району Рівненщини завалився дах. Це сталося о 9.30 у неділю. У двоповерховому приміщенні нікого не було.

— Школа стара, збудована 1975-го. Останній раз дах ремонтували 1985 року, — каже сільська голова Любов Четвержук, 48 років. — Дах критий шифером по дерев"яній обрешітці. Дерево вже було прогниле, не витримало ваги снігу.

Дах площею 400 кв. м проломився всередину. Під ним — кілька класів. Де тимчасово вчитимуться 160 учнів — невідомо.

— У неділю приїжджала ціла комісія рятувальників та архітекторів, — додає Любов Четвержук. — Мають розчистити завал і знайти підрядників, щоб терміново відремонтувати дах. Бо сніг розтане і вода потече у школу. У нас усе так робиться — доки не впаде, грошей ніхто не дасть.

У райцентрі Сокаль на Львівщині 18 лютого по обіді дах упав у 10-квартирному одноповерховому будинку. 27 жителів відселили в місцевий ліцей.

— Будинок барачного типу стоїть буквою "Г". Пресованого снігу на даху було з півметра, — пояснює причини начальник місцевого відділу МНС Ігор Шиналь, 52 роки.

Рятувальники зняли шифер, накрили все поліетиленовою плівкою. Дах упав, а стелі у квартирах залишилися цілі. Комісія міськради має вирішити — ремонтувати будинок чи відселяти людей. У Сокальському районі від початку снігопадів завалилися дахи у 18 будівлях.

На Сумщині досі не розчищені дороги до 51 села.

— Наше село Куземин — у кутку Охтирського району і на краю області, — розказує Галина Іванова, 37 років. — Майже два тижні занесена дорога. Маршрутки не ходять. Куди ми вже не дзвонили! Дорожники щоразу кажуть, що до вечора буде дорога. Діти-студенти додому не можуть приїхать. І сумку їм не передаси, сидять голодні. В аптеку ліки завозили маршруткою — тепер нічого в ній не осталося. Добре хоч продукти доставляють — є через Хухру така дорога, що ні на одній карті не значиться, страшна зовсім, але хоч якось пробираються.

— Положення в нас тяжке, — пояснює виконувач обов"язків голови Охтирської райдержадміністрації Анатолій Савченко, 56 років. — Перемети — до 4 метрів. Половину доріг можна розчистити тільки БАТом, ми його взяли у військовій частині. Так і з БАТом важко — я людям обіцяю: за добу розчистимо, а ледве за дві доби проходимо. А сніг знову намітає з полів. Люди приходять із сіл, клянуть мене тут і ругають. А тоді пробачення просять. А я в них прошу, бо що я можу зробити?

Зараз ви читаєте новину «"П"ять сантиметрів уліво або вправо і дівчинка загинула б"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі